Százezer keresztény menekült el Mozambikból

Nemzetközi szerveztek jelentése szerint Mozambikban az elmúlt három évben több mint százezer ember menekült el otthonából. Az iszlamisták támadásaiban több mint hétszáz ember vesztette életét – közölte a Linga.org.

Az Indiai-óceán partvidékén elterülő olajban gazdag Cabo-Delgado tartományban megszaporodtak az iszlamisták támadásai. Az elmúlt években egyre több fegyveres csoport tör be a többségében keresztények lakta ország északi területére. Félő, hogy az iszlamisták egyre délebbre húzódnak, és egész Mozambikban megvetik lábukat.

A dél-afrikai székhelyű Biztonsági Tanulmányok Intézete (ISS) 2017 októbere óta követi figyelemmel a Mozambikban zajló terrortámadásokat.

Akkor egy iszlamista csoport egy időben  megostromolt egy rendőrséget és egy katonai bázist. Azóta több mint háromszázötven támadást jegyeztek fel az országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) megerősíti jelenlétét Mozambik északkeleti részén, mivel az iszlamisták elől menekülőknek egyre nagyobb szükségük van nemzetközi segélynyújtásra.

Adrej Mahecic  az UNHCR szóvivője nyilatkozatában kifejtette, a Cabo-Delgado az egyik legfejletlenebb régió az országban, a lakosság mélyszegénységben él. Ráadásul a térség legviharosabb időszakát éli meg, mivel az iszlamisták több száz falut égettek fel.

A fegyveres csoportok válogatás nélkül támadják meg a falvakat. Az iszlamisták mindenkit megölnek vagy megkínoznak. A lakosság retteg, és sokan elmenekülnek – nyilatkozta Mahecic egy genfi sajtótájékoztatón.

Az iszlamisták kifejezetten keresztény lakosú településeket céloznak meg. Az emberek otthonait felgyújtják, üzleteiket kifosztják. A jelentések megcsonkításokról, brutális kivégzésekről, gyerekek elrablásáról és asszonyok megerőszakolásáról szólnak.

Mahecic szerint előfordul, hogy az iszlamisták néha szándékosan nyilvánosságra hozzák a támadásaik idejét és célpontját.  Ilyenkor hatalmas pánik tör ki a térségben, és ezrek menekülnek el.

Az UNHCR jelentései alapján megfigyelhető, hogy  Pembából is egyre többen költöznek el az ország déli részeibe attól tartva, hogy csak idő kérdése, mikor törnek be az iszlamisták a tartomány székhelyébe.

Luiz Fernando Lisabon pembai katolikus püspök szerint a legutóbbi támadás hatalmas károkat okozott az egyház által működtetett felsőoktatási intézményben. Az iszlamisták Belebeza város Mezőgazdasági Főiskoláját gyújtották fel, ami ötszáz mezőgazdasági oktatónak tartott továbbképzéseket a hatékony földművelés alapjairól.

– Szomorú tény, hogy a katonaság és a biztonsági erők sem képesek megfékezni a terroristák támadásait – mondta Lisabon püspök.

Arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogyha nem érkezik hathatós támogatás az iszlamisták megállítására, hamar újabb menekülthullám indulhat el Afrikából.

Lisabon püspök szerint a kormány hiába támogatja a földművelőket, ha nincs biztonság az országban, nem lesz senki, aki mezőgazdasággal foglalkozik, így milliók maradhatnak éhen a térségben.

Mozambikban az elmúlt években több iszlamista szervezet is megvetette a lábát. Egyes csoportok a szomáliai Al-Shababhoz köthetők, akik az Al-Kaida terrorhálózat tagjai.

A legnagyobb erővel viszont az Ahlu Sinna Waljama’a (ASWJ) iszlamista csoport rendelkezik, akik szintén szomáliai eredetűek.

Ezen felül az Iszlám Állam afrikai szárnya is megvetette a lábát az országban, és több terrortámadást is magára vállalt.

Az iszlamisták gyakran összhangban együtt intéznek támadásokat a főként keresztények lakta térségben. Az Iszlám Állam helyi ága dzsihádot, vagyis szent háborút hirdetett a hitetlenek (keresztények) földjén.

Az ISS adatait összesítve Peter Fabrius,  a szervezet tanácsadója elmondta, 2017 októbere és 2020 január között több mint hatszáz embert, köztük biztonsági erők tagjait és civileket öltek meg az iszlamisták.

Az északkeleti tartományból már  százezer ember elmenekült.  

Az Orvosok Határok Nélkül információja szerint viszont a halottak száma meghaladja a hétszázat, és több tucat ember tűnt el, akikkel valószínűleg már végeztek az iszlamisták.

A mozambiki hadsereg kimerült és kétségbeesett, mivel nem tudja megvédeni a civil lakosságot. A honvédelmi minisztérium belső kiszivárgott információja szerint a hadsereg már nem is avatkozik be, ezzel próbálja csökkenteni a veszteségeit – közölte az AFP.

Kiemelt képünk forrása a mediasmiroir.org.