„Ha az életnek magának van értelme, akkor a szenvedésnek szintén” – Viktor Frankl kitartásra buzdít

A híres pszichiáternek, a logoterápia atyjának gondolatai is erőt adhatnak a nehéz napokra

A segítő szakma egyik alapemberének, a logoterápia módszere megalapítójának gondolatai a legnagyobb kihívások közepette is erőt, reményt adhatnak minden ember számára. Ezért választottuk mára Viktor Frankl örök érvényű gondolatait biztatásként.

  1. Az ember legnagyobb vágya az, hogy értelmet és célt találjon az élete számára.
  2. Amikor már képtelenek vagyunk változtatni egy helyzeten, akkor változtassuk meg saját magunkat.
  3. Élj úgy, mintha már másodszor élnél, és elsőre mindent a lehető legrosszabbul csináltál volna.
  4. Létezésünk minden pillanata elmúlik és elhal; de nem éppen ez a radikális elmúlás szólít fel bennünket arra, hogy minden pillanatot használjunk ki, vagyis a valamilyen értelem betöltésének a pillanatban rejlő lehetőségét valósítsuk is meg?
  5. Még a „negatív aspektusokból” is, sőt éppen azokból, valami értelmeset kell „kihozni”, és azt valami pozitívummá átformálni: a szenvedést teljesítménnyé – a vétket átalakulássá – a halált felelősséget fejlesztő tényezővé kell tenni.
  6. Az az ember, aki képtelen (ideiglenes) létformájának végéig ellátni, arra sem lehet képes, hogy egy célnak éljen. Már nem tud – mint a normális létben – a jövő érdekében létezni.
  7. A szenvedés valahogyan ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a sors és a halál. Bajtól és haláltól válik az emberi lét teljes egésszé.
  8. Az ember szellemi szabadsága – melyet  senki nem vehet el tőle – lehetővé teszi, hogy még utolsó leheletéig is alkalmat találjon arra, hogy életét értelmessé tegye.
  9. A humor is a lélek egyfajta fegyvere az önfenntartásért való harcban, hiszen ismeretes, hogy a humor – mint aligha valami más az emberi létben – alkalmas arra, hogy távolságot teremtsen, felülkerekedjék az adott helyzeten.
  10. Ha az életnek magának van értelme, akkor a szenvedésnek szintén kell, hogy legyen.

+1 Az embertől mindent el lehet venni, csak egyet nem: azt a végső emberi szabadságjogot, mely szerint eldöntheti, hogyan álljon hozzá az adott körülményekhez.

 

Kiemelt képünk forrása: adamsaddique.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre