Teljesen felépült a koronavírus-betegségből, munkába áll Boris Johnson

Munkába áll hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök, aki átesett az új koronavírus okozta Covid-19 betegségen, és néhány napig intenzív osztályon is kezelték.  A konzervatív párti kormányfő hétfői visszatérését  Dominic Raab külügyminiszter erősítette meg a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában.

Raab, aki Johnson megbízásából a miniszterelnöki teendőket is ellátta a kormányfő lábadozásának idején, kijelentette: Boris Johnson alig várja, hogy ismét munkába állhasson, és visszatérése friss lendületet ad majd az országnak.

Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.

Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján. Johnson azonban az elkülönítési időszak lejárta előtt egy nappal bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli a fertőzés egyes tüneteit.

A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint csak elővigyázatossági lépésről volt szó, amelyet Johnson orvosa javasolt. Másnap azonban Johnsont át kellett vinni a kórház intenzív osztályára, mivel állapota még tovább romlott, bár lélegeztetésre nem szorult és tüdőgyulladást sem diagnosztizáltak nála.

 A brit miniszterelnök egy hetet töltött kórházban, ebből három napot az intenzív osztályon.

Két hete hagyhatta el a St. Thomas kórházat, ahonnan a Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott és azóta is ott tartózkodik.

Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, Johnson a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte: kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor bármerre eldőlhetett volna a dolog. Hozzátette: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg.

MTI

Kiemelt képünk forrása: MTI/EPA/Bloomberg pool/Simon Dawson     

Iratkozzon fel hírlevelünkre