Liz Truss külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt új vezetőjévé

A 47 éves Truss lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke a távozó Boris Johnson utódjaként.

Liz Truss a pártvezetői tisztségért Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel versengett. A párt tagjai péntekig adhatták le szavazatukat. Az eredményt hétfőn kora délután hirdette ki Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke.

Brady közölte: Sunakra a Konzervatív Párt tagjai közül 60 399-en, Liz Trussra 81 326-an voksoltak.

A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.

A Konzervatív Párt megválasztott új vezetőjét a tervek szerint kedden nevezi ki formálisan miniszterelnökké II. Erzsébet királynő. Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. miniszterelnöke.

Szijjártó Péter köszöntötte Liz Truss-t, az Egyesült Királyság új miniszterelnökét

Közösségi oldalán köszöntötte a külgazdasági és külügyminiszter az Egyesült Királyság új miniszterelnökét, Liz Truss-t hétfőn. Szijjártó Péter Facebook-oldalán egy közös fotót megosztva azt írta: Liz Truss-szal kollégaként remekül dolgoztak együtt, mindig nagyon korrekt tárgyalópartnere volt.

A tárcavezető bejegyzésében sok sikert kívánt Liz Truss-nak.

(MTI)

A címlapképen Liz Truss külügyminiszter beszédet mond, miután megválasztották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé és az Egyesült Királyság új miniszterelnökévé Londonban 2022. szeptember 5-én. Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

Iratkozzon fel hírlevelünkre