Semmelweis Ignác tanácsa ma időszerűbb, mint valaha

A Láz című rövidfilm tükröt tart nekünk arról, milyen apróságokon múlik egy emberélet vagy egy korszakos felfedezés. Most ingyenesen megnézhetjük a Semmelweis felfedezéséről szóló alkotást.

Közhelyesen hangozhat, de néha apróságokon múlik egy emberélet, egy korszakos felfedezés, egy kór leküzdése. Semmelweis Ignác idejében a gyermekágyi láz pusztított a szülő nők körében, ám az orvos egyszerű tanácsa, a kézmosás sokakból felháborodást váltott ki, ahelyett, hogy legalább megpróbálkoztak volna utasításai betartásával.

Ez a rövidfilm egy apró, feltételezhetően fiktív epizódot mutat be Semmelweis életéből, küzdelmeiből, amely nagyon erősen rámutat a ma is létező problémára, hiszen a kézmosás jelentőségét még most, a járványhelyzet idején is külön hangsúlyozni kell…

Cibulya Nikol magyar filmrendező talán éppen ezért döntött úgy, hogy átmenetileg ingyenesen elérhetővé teszi alkotását, mely sötét, ám annál erősebb hangulatával, megható képsoraival vázolja fel előttünk az anyák megmentőjének vesszőfutását és a felfedezése körüli kételyeket, értetlenséget, melyet Jászberényi Gábor és Mátray László bravúros kettőse tesz felejthetetlenné.

Iratkozzon fel hírlevelünkre