Korábban kiengedték az áttéréséért lecsukott három iráni keresztényt

romos börtön cella

Három keresztényt csuktak le hitük elhagyásáért Iránban. A 2018 szeptemberében elfogott és elítélt férfiakat februárban szabadon engedték.

Nem kötelezték büntetésük teljes idejének letöltésére azt a három keresztényt, akiket még 2018-ban fogtak el, jelentette az ICC.

Ashgar SalehiMohammadreza Rezaei és egy harmadik, meg nem nevezett, iszlámról áttért keresztény otthonát két évvel ezelőtt szeptemberben rohanták le. Állam elleni propaganda vádjával tartóztatták le őket, mely vád meglehetősen gyakori az iszlám identitásukat erősen védelmezők körében.

Börtönbüntetésük kezdetét követően rögtön kérvényezték szabadon bocsátásukat. 

Elsőként Ashgart engedték el, február 2-án, két társának szabadonbocsátását 8-ára tűzték ki. Az elítélt keresztények az Enghlid börtönben raboskodtak.

Irán februárban ünnepli az iszlám kormány fennállásának évfordulóját – az idei a 41. volt. Ebben az időszakban hagyománnyá vált szabadon bocsátani néhány rabot a jó szándék jeleként. Más források megjegyezték, hogy a férfiak részben azért is szabadulhattak idő előtt, mert nem nagyvárosiak, így esetük „kevésbé fontos”.

 

Kiemelt képünk illusztráció.