Ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki a Nagykörúton

A járványügyi helyzethez kapcsolódóan újabb ideiglenes kerékpársávot alakítanak ki a fővárosban, a Nagykörút Üllői út és Váci út közötti szakaszán. A munkálatok hétfőn kezdődnek – jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán felfestéssel jelölik a kerékpársávot mindkét irányban. Folyamatos haladásra csak a biciklisek használhatják, más jármű csak jobbra kanyarodáshoz való besoroláskor, vagy más manőverezés miatt hajthat rá, elsőbbséget adva a kerékpárosnak.

A BKK tájékoztatása szerint a Nagykörút érintett, három kilométeres szakaszán az autók átmenetileg egy sávon közlekedhetnek, de a jelentősen visszaesett forgalom miatt érdemi közúti torlódásokra nem számítanak. A társaság szakemberei a forgalom alakulását folyamatosan figyelik majd, szükség esetén beavatkoznak.

A Fővárosi Önkormányzat március végén döntött úgy, hogy kihasználva a lecsökkent gépjárműforgalmat Budapest néhány fontos útvonalán, ideiglenes kerékpársávokat alakít ki. A BKK-val és a Budapest Közúttal együttműködve létrehozott kerékpársávok a Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használhatók, az Üllői úton pedig hamarosan befejeződik a bringasáv kiépítése – közölték.    

A nagykörúti kerékpársáv kialakításának munkálatai hétfőn napközben a KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek, majd este a burkolati jelek felfestésével folytatódnak. A BKK azt írta, hogy az ideiglenes forgalmi állapot várhatóan szeptemberig marad fenn.    

A teljes budapesti kerékpárforgalmi főhálózat hossza 325 kilométer, amely a jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően mintegy 20 kilométerrel bővül a főváros legfontosabb, eddig leginkább hiányzó szakaszain – olvasható a közleményben.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com