Koronavírus-fertőzés miatt karanténba került Hollandiában két nyérctenyészet

Karantén alá helyeztek Dél-Hollandiában két nyérctenyészetet, ahol az állatokon kimutatták a koronavírus-fertőzést – közölte a holland mezőgazdasági minisztérium.

A szőrméjükért tenyésztett nyérceken azért végeztek teszteket, mert légzésnehézséggel küzdöttek. Feltehetően a farmon dolgozó, új koronavírussal fertőzött alkalmazottaktól kaphatták el az állatok a kórokozót.

A tárca szerint minimális annak a veszélye, hogy a koronavírusos nyércek más állatokat vagy embereket megfertőzzenek. Ennek ellenére a biztonság kedvéért ideiglenesen betiltották a nyércfélék szállítását és a farmokon keletkező trágya felhasználását. A minisztérium tanulmányozza a fertőzés megjelenését, és talaj-, illetve levegőmintákat vizsgál az érintett helyeken. Azt tanácsolják az embereknek, hogy ne menjenek a Germert-Bakel és Laarbeek városokban található nyércfarmok 400 méteres körzetébe.

Ez az első eset, hogy Hollandiában állatokon kimutatták az új koronavírust. A két érintett nyérctenyészet a dél-hollandiai Észak-Brabant tartományban van, az országnak abban a térségében, amelyet a leginkább sújt a koronavírus-járvány.

A hollandiai nyérctenyészetekben előállított prémeket Kínában, Dél-Koreában, Görögországban és Törökországban adják el. Állatvédők nyomására a holland kormány 2013-ban betiltotta a nyérctenyésztést, és a tervek szerint 2024-ig be kell zárni a meglévő farmokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kínában élő denevérektől terjedhetett el az új koronavírus okozta Covid-19 betegség. A denevérekből származó kórokozó egy másik állaton keresztül terjedhetett át az emberekre a feltételezés szerint.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre