Újabb mészárlást követtek el a dzsihadisták Mozambikban

Ötvenkét civilt mészárolt le egy dzsihadista milícia Mozambik északi részén, mert nem akartak a szélsőségesekhez csatlakozni - közölte Orlando Mudumane, a délkelet-afrikai ország rendőrségének szóvivője kedden.

A helyi sajtó a rendőrségre hivatkozva beszámolt arról is, hogy az iszlamisták a Muidumbe körzet Xitaxi nevű falujában április elején hajtották végre a vérengzést. A helyi lakosokat válogatás nélkül agyonlőtték, illetve lefejezték, miután megtagadták, hogy a milícia soraiban harcoljanak.

Mudumane az állami rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a különböző dzsihadista csoportok fokozottan igyekeznek fiatalokat toborozni, de Xitaxi lakói ellenszegültek, mire “brutális és ördögi” módon lemészárolták őket.

A rendőrség hajtóvadászatot indított az elkövetők elfogására.

Mozambik északi részén az utóbbi hetekben több iszlamista támadás történt. A Cabo Delgado tartományban például megszálltak egy várost több kormányzati épületet felgyújtottak, útakadályokat emeltek és egyes helységekben átmenetileg kitűzték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlaját is.

Ahogy arról a Vasárnap.hu korábban beszámolt, Luiz Fernando, Lisboa Pemba tartomány püspöke szerint

„A lakosság mindennapi rettegésben él. Az emberek veszélyben érzik magukat. Korábban is félelemben éltek az emberek, de most minden nap egyre rosszabbodik a helyzet.”

Az iszlamista terrorszervezetek három éve jelentek meg Mozambikban. Az újonnan szerveződő szélsőségesek bejelentették, hogy az Iszlám Államba fognak betagozódni. Céljaik szerint a saría mentén kormányzott országot akarnak. Mocimboa da Praia volt az első olyan város, ahol ez a csoport először megjelent 2017-ben. Az elmúlt három évben végrehajtott támadásaikban 700 ember halt meg és további 200 000 kényszerült elhagynia az otthonát.

MTI nyomán

Iratkozzon fel hírlevelünkre