Mozambiki dzsihadisták kalifátust akarnak létrehozni

Az újonnan szerveződő szélsőségesek bejelentették céljaikat. Elképzelhető, hogy az Iszlám Államba fognak betagozódni.

„Allahtól akarunk kormányt” – közölték az észak-mozambiki dzsihadisták a csoportjuk által közzétett videóban. A felvételen az egyik terrorista beszédet tart az „kijelölt önkéntesekből” összegyűlt polgári tömegnek. A videót valószínűleg Mozambik északi körzetének, Cabo Delgadónak egyik nagy jelentőségű városában rögzítették, írja a persecution.org.

Mocimboa da Praia volt az első olyan város, ahol ez a csoport először megjelent 2017-ben.

A helyiek al-Shababként hivatkoznak rájuk, és bár nevükben valóban közösek a szomáliai érdekeltségű terrorszervezettel, valószínű, hogy semmilyen kapcsolat nincs köztük.

Céljaik azonban némileg egyeznek: a saría mentén kormányzott országot akarnak. Ezzel a célkitűzéssel magyarázzák mindazon „törekvéseiket”, amelyeket 2017 óta eszközöltek, és amelyeknek következtében körülbelül 700 ember halt meg és további 200 000 kényszerült elhagynia az otthonát.

Az nem tisztázott, hogy nagyobb terrorszervezetekkel együtt dolgoznak-e. Az Iszlám Állam nemrég hozta létre új „leányvállalatát”, a Közép-Afrikában tevékenykedő ISCAP-ot, az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartományát, az ISWAP nyugat-afrikai központú szervezet mintájára.

Az utóbbi hónapok legtöbb támadását az ISCAP vállalta magára. Azt a támadást is, amelyet azon a helyszínen vittek végbe, ahol az al-Shabab videója feltehetően elkészült. Amennyiben ez így van, úgy ezek az új dzsihadisták is az Iszlám Államot fogják erősíteni.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre