TGM szerint az történik most Magyarországon, mint annak idején Csernobilban

Tamás Gáspár Miklós – némi kényszerpihenő után, vélhetően nagy bizonyítási vágytól égve – újra az ATV stúdiójában járt.

A beszélgetés kiindulópontja természetesen a koronavírus-járvány okozta – tág értelemben vett – válsághelyzet volt, amellyel kapcsolatban TGM mindjárt sietve megjegyezte, hogy a történelem tanúsága szerint az úgynevezett „erős vezető” (esetünkben, ugye, Orbán Viktor) efféle időkben „könnyen belecsúszhat abba a helyzetbe, hogy megdöntik”. Nem mellesleg – mint megtudtuk – „jelen pillanatban egy alkotmányon kívüli kormányzás alatt élünk”, amelyben – horribile dictu – maga

Orbán Viktor az egyedüli jogforrás.

A filozófus (és egykori SZDSZ-képviselő) álláspontja szerint bár válsághelyzetben – demokratikus keretek között – nincsen fontosabb, mint a nyilvánosság, Magyarországon e pillanatban épp ez hiányzik; mint fogalmazott, tarthatatlan, hogy rendre holmi „főtörzsőrmesterek” közlik velünk, mi a járványügyi helyzet.

A nagy dobás – értsd: a legalattomosabb, a nemrég bemutatott HBO-sorozat keltette iszonytató képzetekre és egyebekre apelláló megjegyzés – azonban csak ezután érkezett. TGM szerint ugyanis

„Pontosan ugyanaz történik ma Magyarországon a koronavírussal kapcsolatban, mint a Szovjetunióban Csernobil idején. Nem lehet tudni, hogy mi az igazság.”

A (legelső napok után) rövid ideig szebb napokat is látott közéleti gondolkodóval készült teljes, egészen alacsony színvonalú személyeskedéseket se nélkülöző (egyebek közt Szijjártó Pétert mint „külügyminiszter fiút” beállító) beszélgetést itt tekintheti meg: Az alkotmányos rendszer vége?

Iratkozzon fel hírlevelünkre