Szélsőségesek a húsvéti ünnepekkor akartak lecsapni, de a rendőrség rajtuk ütött

Órákon át tartó tűzharcban meghalt kedden Kairóban hét feltételezett iszlamista lázadó és egy rendőr, további három rendfenntartó pedig megsebesült – közölte az egyiptomi belügyminisztérium.

 

A minisztérium olyan értesülést kapott, miszerint „egy eretnek iszlám tanokat valló terrorista csoport bujkál Kairó különböző déli és keleti kerületeiben és terrortámadásokra készül” – olvasható a minisztérium közleményében.

Az egyiptomi hatóságok az eretnek kifejezést azokra az szélsőséges iszlamistákra használják, akik általuk hitetlennek tartott embereket támadnak meg.

A rendőrség rajtaütött az egyik ilyen sejten al-Amijira kerület egyik lakóépületében. A rajtaütésről felvétel készült, amelyet két tévéadó is lejátszott. Ezen hallatszik, amint a rendőrök felszólítják a környékbeli lakosokat, hogy zárkózzanak be otthonaikba és ne menjenek az ajtókhoz, ablakokhoz.

A rendőrök több órányi tűzpárbaj árán tudták csak megsemmisíteni a terrorista sejtet. Rejtekhelyükön fegyvereket és nagy mennyiségű lőszert találtak.

A minisztériumi közlemény szerint a szélsőségesek eredetileg arra készültek, hogy kopt keresztényeket támadnak meg húsvéti ünnepükön, amely a hétvégén lesz.

Mivel azonban Egyiptomban is kijárási korlátozások vannak az új koronavírus-járvány miatt – például éjszakai kijárási tilalom van érvényben – úgy döntöttek, hogy a biztonsági erők járőröző tagjait fogják megtámadni.

 

Forrás: hirado.hu, MTI

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Copt Solidarity.

Iratkozzon fel hírlevelünkre