Óriási pofont kaptak a kormánykritikus elemzők

Hetek óta halljuk a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseit becsmérlő kritikákat a balliberális holdudvar közgazdászaitól. Most azonban számukra is kedves helyről kaptak erős cáfolatot.

Megkésett, kevés, elhibázott – nagyjából így foglalható össze a kormánykritikus közgazdászok, véleményformálók kritikája a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban. Egyesek közülük még levelet is írtak, melyben arról értekeznek, hogy a kormány nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát. A mindenkori szakértők természetesen a következtetést is levonták, amely szerint Magyarország leszakad, a válság vesztese lesz, és a gazdasági visszaesés akár a 10%-ot is elérheti.

Különösen fájó lehet ezeknek a vészmadaraknak, hogy károgásukat az általuk oly sokat hivatkozott Nemzetközi Valutaalap, az IMF cáfolta.

Igen, az az IMF, amelyet 2013-ban a gazdaságot béklyóba záró hitelek visszafizetése után az Orbán-kormány ebrudalt ki az országból. A kabinettel szembeni pozitív elfogultsággal tehát nehezen vádolható. Ez a Nemzetközi Valutaalap az, amelynek legfrissebb elemzése szerint

idén a magyar gazdasági teljesítmény csökken a második legkisebb mértékben Európában.

A Valutaalap úgy véli, a hazai GDP visszaesése csupán 3,1%-os lesz, szemben például a horvát 9, a szlovén 8, az osztrák 7 és a szlovák 6,2%-os mínusszal. Hasonlóan pesszimista az IMF a nagy európai gazdaságokat illetően. Számításaik alapján az olasz gazdaság 9,1%-ot zuhan 2020-ban, a spanyol 8-at, a francia 7,2-t, a német pedig 7-et. A számokat látva nem csodálkozunk, hogy a bejelentést nagy csönd és azóta is tartó hallgatás követte a kormány eddigi nagy kritikusai részéről.

Nem ez az első eset egyébként, amikor egy balliberálisok által sokat hivatkozott szervezet cáfolja az állításaikat.

Pár héttel ezelőtt még a WHO-ra hivatkozva harsogta azt az összes újdonsült járványügyi szakértő, hogy a hazai hatóságok keveset tesztelnek, és ezzel rontják a járványügyi helyzetet. Majd megszólalt a WHO magyarországi irodavezetője, és elmondta, hogy Magyarország betűre pontosan betartja az irányelveiket – a teszteléseket illetően is.

A két példát látva csak egy dolgot kérhetünk: higgadtság, elvtársak!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre