Razziát tartott a szlovák rendőrség egy idősotthonban

Számítógépeket és dokumentumokat foglalt le egy idősotthonban tartott razzia során szombaton a szlovák rendőrség, amely annak nyomait kutatta, hogy mi okozta a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedését Szlovákiában.

Igor Matovic szlovák kormányfő korábban azok büntetőjogi elszámoltatását követelte, akik behurcolták a vírust az idősotthonokba. Matovic szerint egy külföldi utazásról visszatért alkalmazott vihette be az idősekre különösen veszélyes kórokozót az egyik pozsonyi idősotthonba, de erre egyelőre nincs konkrét bizonyíték.

Szlovákiában jelenleg 1809 fertőzöttről tudnak, a halálos áldozatok száma pedig 11.  A kormány intézkedéseinek bírálói szerint a szlovák hatóságok nem végeznek elég tesztet, emellett csak azokat az áldozatokat tudják be a vírusnak, akiknél semmilyen más halálok nem bizonyítható.

A konzervatív kormányfőt a szlovák média liberális része azért támadja, mert szerintük a korábban botrányok feltárásával népszerűvé vált politikus kormányra kerülve a lakosság megosztására törekszik, és például arra figyelmeztette az embereket, hogy fertőzött romák terjeszthetik a betegséget.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre