Fülöp Attila: A gondoskodáspolitikában megkerülhetetlenek az egyházak

A gondoskodáspolitikában az egyházi szereplők megkerülhetetlenek ma Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Hajdúböszörményben.

Fülöp Attila a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye szociális intézményének alapkőletételi ünnepségén azt mondta, a gondoskodáspolitika egyetlen helyes és jól értelmezett felfogása az, ha a kormányzat mindig megkeresi azoknak a szereplőknek az együttműködését, akik helyben a legtöbbet tudnak segíteni, már csak a helyi közösségbe való beágyazottságuk miatt is.

„Ez a közösségépítő erő és beágyazottság az egyházaknál megvan, ez elvitathatatlan és megkérdőjelezhetetlen ebben az országban”

– tette hozzá az államtitkár az 1,2 milliárd forint egyházi forrásból megvalósuló, ötven személyes idősotthon alapkőletételi ünnepségén.

Kiemelte: ma az országban a szociális és gyermekvédelmi területek ötven százalékában vannak jelen az egyházak szolgáltatóként vagy fenntartóként. Fülöp Attila jelezte, hogy a kormány különféle családpolitikai támogatásokkal segíti az idős emberek otthoni gondozását. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor szükség van olyan szociális segítségre, amely a biztonságos időskort jelenti a rászorulóknak. Ebben nélkülözhetetlenek az idősotthonok – tette hozzá, megjegyezve, hogy az elmúlt években mintegy ötezer hellyel bővült az idősotthonok befogadóképessége Magyarországon.

Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a hajdúböszörményi idősotthon egyházi beruházásban épül fel, de a működtetéséhez az állam is hozzájárul. Közölte, ez a beruházás újabb példája a kormány és az egyház jó együttműködésének. Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere elmondta: a településen hat idősotthon vagy időseket is ellátó otthon működik mintegy háromszáz ellátottal. A hatból három idősotthon egyházi – kettő baptista, egy református – fenntartású, a most épülő intézmény lesz az első római katolikus idősotthon a városban – fűzte hozzá.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök az alapkő megáldása előtt azt mondta, az egyház fő célja az evangélium hirdetése. Ehhez jó eszközök az intézmények, amelyek magas színvonalú működtetésével a családoknak tudnak segíteni. A püspök bejelentette: egyházmegyéjük – a szociális államtitkárság engedélyével – az idén átveszi a debreceni Forrás lelkisegítő központot és az ahhoz tartozó intézményeket. A hajdúböszörményi római katolikus idősotthon – amelyet Szent István király oltalmába ajánlottak – őszre készül el – hangzott el az alapkőletételi ünnepségen.

(MTI)

Címlapkép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond a Szent István Idősek Otthona alapkőletételén Hajdúböszörményben 2022. április 26-án. Czeglédi Zsolt/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre