„A szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz” – Szent István király buzdításai

Szent István államalapító királyunk, a keresztény hit elterjesztője a magyar nép körében számos értékes, biztató és reményt adó gondolatot hagyott fiára, Szent Imrére, de magára a népre is. Ezekből szemelgettünk, hogy biztatásként az Olvasók elé tárjuk a nehéz napokra.

  1. Küldd el, Uram, a bölcsességet a te nagy voltodnak székétől, hogy velem légyen, és velem munkálkodjék, hogy tudjam, mi légyen kedves nálad minden időben.
  2. Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség!
  3. Aki ugyanis megveti, amit megszabtak atyai elődei, az isteni törvényekre sem ügyel.
  4. Imádkozz azért is, hogy a tétlenséget, tunyaságot elkergesse tőled, megajándékozzon az erények összességének segedelmével, s így legyőzhesd látható és láthatatlan ellenségeidet!
  5. A szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz.
  6. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: „Irgalmasságot akarok, nem áldozatot”!
  7. Ha becsületet akarsz szerezni királyságodnak, szeresd az igaz ítéletet; ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy!
  8. Taníts meg, hogyan kell a gyengékhez lehajolni, s hogyan kell féktelen erővel egyenesen állni!
  9. Taníts meg lendülni, ha Rád találtam, s hirtelen megállni, ha utat hibáztam.
  10. Adj erőt, hogy fölényesen legyőzzem a testet, s alázatosan megadjam magam a léleknek.

+1 Akik ugyanis hamisat hisznek, vagy a hitet jó cselekedetekkel teljessé nem teszik, fel nem ékesítik, minthogy a hit tettek híján meghal, sem itt nem uralkodnak tisztességgel, sem az örök uradalomban vagy koronában nem lesz részük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre