Bár több mint egymillió magyar él Romániában, csak románul kommunikál az állam a koronavírusról

A koronavírus-járvány idején a romániai magyar közösséget ért jogsértésekkel kapcsolatban adott ki közleményt a CEMO, a Civil Elkötelezettség Mozgalom.

Néhány napja adta ki az Európa Tanács (ET) a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája Szakértő Bizottságának felhívása miatt azt a közleményét, amelyben megállapítják, hogy a koronavírus-járvány idején több tagállam nem tartja be a kisebbségekre vonatkozó anyanyelvhasználati jogokat. Sajnálatának adott hangot, hogy az érintett országok kormányainak hivatalos kommunikációja csak az adott állam hivatalos nyelvén vagy nyelvein zajlik. Az ET  szakértői közleményében kérte az érintett államok kormányait, hogy a járvány ideje alatt is tartsák tiszteletben ezen jogokat – írja közleményének bevezetőjében a CEMO.

Az ET felhívása és a Charta szakértőinek aggodalmai teljesen helytállóak Románia esetében. „A bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport és a kormány nem vette figyelembe a kisebbségek szempontjait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikáció során. A szükségállapot kihirdetése óta a Stratégiai Kommunikációs Csoport kizárólag román nyelven kommunikál, csak román nyelvű szórólapok, plakátok készülnek, a Belügyminisztérium által koordinált rendőrségi autókból és a városok központi terein sugárzott figyelmeztető szövegek kizárólag román nyelven hangzanak el”- olvasható a CEMO Facebook-oldalán elérhető felhívásában.

Az egynyelvű tájékoztatás következtében a magyar lakosság életbe vágóan fontos és életmentő információkról maradhat le. Mindenki számára kötelező a hatósági utasítások betartása, a rendőrség pénzbírságokkal büntetheti azokat az állampolgárokat, akik nem töltik ki, és nem mutatják be igazoltatás esetén a Belügyminisztérium által kiadott lakossági nyilatkozatot, amit szintén csak román nyelven nyomtattak ki.

„A lakosság által ingyen hívható zöldszámon nem lehet magyar nyelven érdeklődni. Az Egészségügyi Minisztérium közleményei csak román nyelvűek, a Népegészségügyi Igazgatóságok honlapjain nincsenek magyar nyelvű tájékoztatók. Ráadásul pont ezek a hatóságok hangoztatják, hogy a járvány nem diszkriminál, mindenki számára ugyanúgy veszélyes lehet” – jegyzik meg nyilatkozatukban.

A Tanügyminisztérium is figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy 120 ezer magyarul tanuló diák van az országban, akiknek nem oldották meg a távoktatását sem. Bár a romániai köztévében online távoktatás zajlik, a magyar nyelvű műsorokat a magyar közösség saját forrásból és erőből, szülők, pedagógusok és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének közreműködésével oldotta meg.

Mint hozzáfűzték: „Az Oktatási Minisztérium magyar diákokat érintő jogsértő »gyakorlata« sajnos nem új keletű, a szaktárca már az eddigi években sem jelentetett meg például az érettségi előtt magyar nyelven mintatételeket, ezeket mindeddig a magyar pedagógusok fordították le diákjaiknak, így készülve a vizsgára.”

Egyértelmű diszkriminációról beszélnek a Charta szakértői is az online oktatásból kizárt kisebbségek esetében is, hiszen az oktatási tárcának járvány idején is kötelessége biztosítani a kisebbségek oktatási és nyelvi jogait.

A magyar közösséget ért jogsértések miatt hatósági eljárásokat kezdeményezett a szervezet, amelyekben a román egészségügyi, belügy- és az oktatási minisztérium illetékesei felé írták meg panaszleveleiket, melyekben a magyar közösség jogainak tiszteletben tartására szólítják fel az illetékes szaktárcákat.

„A kisebbségi jogok (anyanyelvhasználat és oktatási jogok) érvényesülése, a jogvesztések megfékezése a koronavírus-járvány időszakában kiemelten fontos, ezért szervezetünk munkatársai monitorizálni fogják a romániai közegészségügyi hatóságok, a rendvédelmi szervek, a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs tájékoztatását, valamint az oktatási minisztérium rendelkezéseit”- zárul a közlemény.

 

Kiemelt képünk forrása: foter.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre