Az összezártságban fokozódhat a kapcsolati erőszak veszélye

A jelenlegi rendkívüli helyzetben is fontos, hogy a kapcsolati erőszakot szenvedők segítséget és megfelelő szakértői ellátást kapjanak. Erről tartott ma online sajtótájékoztatót Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Videós sajtótájékoztatón keresztül szólt az állampolgárokhoz Novák Katalin államtitkár. Arról beszélt, hogyan segíti a kormány még ebben a nehéz helyzetben is azokat, akik kapcsolati erőszakot szenvednek el. 

Felhívta a figyelmet arra: most, hogy nagyon sokan otthonukban vannak összezárva, sok esetben fokozódhat a kapcsolati erőszakok jelensége. 

A kapcsolati erőszak áldozatai most is számíthatnak a segítségünkre – emelte ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta: továbbra is működnek azok a krízisközpontok és titkos menedékházak, melyek az áldozatokat be tudják fogadni. 

Krízishelyzetben, bármikor hívható zöld szám: 06 80 20 55 20 

„Ha valaki nagyon nagy bajban van, tud jelentkezni ezen a számon és segíteni fogunk, vannak férőhelyek” – jelentette ki Novák Katalin.

Léteznek kríziskezelő ambulanciák is. Ezekben az intézményekben beszüntették a személyes kontaktuson alapuló esetfelvevést, itt tájékoztatók segítik az oda fordulókat. Akik az ambulanciákhoz fordulnának, a telefonon is jelentkezhetnek, vagy akár a www.aszeretetnemart.hu online felületén, illetve skype-on is. 

A kapcsolati erőszak nem magánügy, nem maradhat zárt ajtók között! – mondta Novák Katalin. Hozzátette, ha a környezetben bárki kapcsolati erőszakra utaló jeleket tapasztal a szomszédban, tágabb családban, akkor is forduljanak segítségért, mert van megoldás.

A sajtótájékoztató végén az Ökumenikus Segélyszervezet szociális vezetője, Rácsok Balázs is arról tájékoztatott, hogy a segélyszervezet is áttért az online és telefonos térben való segítségnyújtásra. Ő is bátorított arra, hogy merjen bárki tenni azért, hogy másokon segítsen, akár egy-egy gyanús eset bejelentésével.

Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondta, hogy sajnos növekedésnek indultak az esetszámok. De a munkatársak felkészülten fogadják a bejelentéseket és segítséget nyújtanak az erőszakot szenvedőknek és az emberkereskedelem áldozatainak. 

Kiemelt képünk forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre