A járvány pillanatnyi állapotáról számolt be az operatív törzs a pénteki online sajtótájékoztatóján

Az emberi erőforrások minisztere a „minden magyar felelős minden magyarért” gondolat felidézésével foglalta össze a ma hivatalos tájékoztatással szolgálók közös mondandóját. Napi összefoglalónkat olvashatják a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatójáról.

Kásler: minden magyar felelős minden magyarért

 

Minden magyar felelős minden magyarért – mondta az emberi erőforrások minisztere a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kijelentette:

a magyar egészségügy bizonyított, az orvosok heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegek ápolásában.

Közölte, a járvány első időszakát Magyarország minden európai összehasonlításban „nagyon kedvezően vészelte át”, a megbetegedések két-három héttel később jelentkeztek. Ezt annak köszönhetjük – mondta –, hogy a kormány időben hozott pontos és fontos döntéseket, a magyar egészségügy szervezetten reagált járványügyi szempontból és a kórházak szintjén is.

A jelenlegi helyzetben, a csoportos megbetegedések fázisában arra kell a következő két-három hetet fordítani, hogy felkészítsék a magyar ellátórendszert a tömeges, többezres megbetegedések időszakára – ismertette.

Ennek érdekében felmérték a kapacitásokat – a kórházi ágyszámokat, az intenzív osztályokat, a kórházak műszerezettségét, eszköztárát, a tartalékokat, a nővéri, orvosi létszámot, a szakképzettségeket.

Kásler Miklós beszélt arról is, hogy a magyar kormány minden rendelkezésre álló pénzügyi forrás felhasználását lehetővé tette; ez a kassza felülről nyitott.

A tervek elkészültek, most a megelőzés legfontosabb része, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, elsősorban az idősekkel, és főként a krónikus betegségben szenvedők ne hagyják el otthonukat.

A miniszter szerint fegyelmezetten reagált az egészségügy, az emberek pedig úgy viselkedtek, mint akik tudják, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”. Úgy folytatta, hogy ezt kéri és várja el a továbbiakban is.

A magyar egészségügy bizonyított, a magyar orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a megfelelő gyógykezelést mindenkinek megadják

– hangoztatta Kásler Miklós, hozzátéve: a beteg érdeke a legfőbb törvény.

***

Országos tisztifőorvos: az egész lakosság védelmét szolgálja a kijárási korlátozás

 

Az egész lakosság védelmét szolgálja a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte: az intézkedések nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelmét, a járvány terjedésének megfékezését, de az egész lakosság védelmét szolgálják.

A kihirdetett új intézkedések és a már korábban hozottak a folyamatosságot szolgálják, mindaddig amíg az Országgyűlés újabb döntése meg nem születik.

Az intézkedésekhez továbbra is kéri a rendvédelmi erők segítségét – mondta.

Kérdés kapcsán úgy fogalmazott, a kijárási korlátozás nem öncélú,

a lényege nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk közösségekbe.

Arra, hogy meghosszabbítható-e a kijárási korlátozás, Müller Cecília azt mondta, bármilyen intézkedés meghosszabbítható, ami a járvány terjedését akadályozza és a megbetegedések számát csökkenni. Az elkövetkező két hétig tartó időszak belátható, és a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelő mértékű, de jelezte, hogy további intézkedések történnek majd, ha ezeket a járványügyi helyzet „kikényszeríti”.

Az idősekre vonatkozóan kiemelte, továbbra is az a cél, hogy

az idősek maradjanak otthon, vegyék igénybe a család vagy az önkormányzat nyújtotta segítséget.

Csak akkor hagyják el lakásukat, ha ez valamilyen okból nélkülözhetetlen. A falusi, vidéki élelmiszerboltok korai zárásával kapcsolatban azt mondta, ezekbe a boltokba lehetőleg a családtagok, fiatalabbak menjenek el vásárolni a megadott, 9 óra előtti időpontokban.

Müller Cecília megnevezte azokat a laboratóriumokat, amelyek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumán kívül koronavírus-mintákat vizsgálnak. Ezeket már jó előre kijelölték – tette hozzá. Így az NNK laborján kívül a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház), a négy egyetemi – Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged –, valamint egy győri laboratórium lett kijelölve.

A szakember elmondta,

az intézkedésekkel arra törekednek, hogy a járványgörbét elnyújtsák, éppen azért, hogy ne alakuljon ki az olaszországihoz hasonló helyzet.

Az országos tisztifőorvos jelezte, a jelenlegi helyzet nagy kihívás mindenki számára, de az egész járvány sikeres kezelése múlik azon, hogy mindenki egy emberként betartja a hatóságok utasításait.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a sürgősségi egészségügyi beavatkozásokat továbbra is elvégzik, továbbá minden olyan műtétet, beavatkozást el kell végezni, aminek elmaradása egészségromláshoz vagy az életminőséget rontó állapothoz vezetne. Ezek a műtétek nem halaszthatók – jelentette ki.

A szakember szólt arról, hogy a gyerekek nehezen viselik a bezártságot, fontos, hogy számukra biztosítsuk a szabad levegőn való tartózkodást, mozgást. A gyerekeket le lehet vinni az utcára, de itt is kerülni kell a csoportokba verődést, a nem egy háztartásban élőkkel való találkozását. Ide vonatkozóan beszélt arról, hogy a háziállatot is utcára lehet vinni, de ezt nem lehet közösségben tenni.

Magyarországon eddig 300 igazolt koronavírusos beteget tartanak nyilván. Harmincnégyen felgyógyultak, tízen meghaltak a betegség következtében. Müller Cecília örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt 24 órában haláleset nem történt koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.

***

Benkő: a legfontosabb, hogy az ország megőrizze a működőképességét

 

A legfontosabb, hogy az ország megőrizze a működőképességét – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának pénteki ülésén. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig bejelentette, hogy honvédség állományában két igazolt koronavírus-fertőzött van.

Benkő Tibor, a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője elmondta: meghatározták ezen vállalatokat.

Első körben 139 ilyen céget választottak ki, ebből 65 állami, 74 magántulajdonban van.

Hozzátette: ez a szám folyamatosan változni fog. Jelenleg 84 vállalatnál látnak el feladatot, 76 honvédelmi irányító törzs bevonásával – mivel van olyan törzs, amely két vagy három helyen lát el ilyen feladatot. Szólt arról, hogy több önkéntes jelentkező is volt, amely szeretne a létfontosságú vállalatok körébe tartozni – ennek eldöntése a tárcánál működő honvédelmi irányítótörzs feladata.

Az irányítótörzsekben többségében katonák, mellettük rendőrök, katasztrófavédelmisek vannak.

Az operatív törzsek által segített 84 vállalat között az egészségügy, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a közlekedés, az energetika, az infokommunikáció, a vízügy és az oxigénellátás szektorai képviseltetik magukat.

Ismertette: feladatuk, hogy a létfontosságú vállalatokban, ha szükséges, tudják biztosítani működésük fizikai biztonságát. A vállalatok belső rendjének, nyugalmának , valamint működésének fenntartásában is közreműködnek.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt firtatta, hogy a tájékoztatót azért tartják-e, mert több mint háromezer katonával vesznek részt a feladatokban.

Benkő Tibor erre reflektálva leszögezte: semmiféle mozgósítás nincs, nem éri el a háromezret a feladatokban résztvevő katonák létszáma.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta:

Magyarországon mintegy 1200 katona vesz részt a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban. Ötféle támogató feladatot hajtanak végre.

A déli határ biztosításában nagyjából nyolcszáz katona vesz részt naponta. Húsz katonai rendész biztosítja a humanitárius folyosó ellenőrzését. Katonai rendészi járőrtevékenységet tizenöt helyőrségben ötven katona végez. Hozzávetőleg százharminc katonával biztosítják a lezárt szlovák, osztrák és szlovén határátkelőhelyeket. Húsz katonával logisztikai bázisokat ellenőriznek. Mindemellett mintegy kilencszáz katonával vesznek részt nemzetközi műveletekben, hét NATO, öt EU, három ENSZ vezette, valamint egy koalíciós műveletben – ismertette a parancsnok.

Kitért arra is, hogy erőik megvédése érdekében megelőző és óvó rendszabályokat vezettek be. A laktanyákban csak a feladatellátáshoz szükséges erő tartózkodik, a többiek – váltásban – otthon vannak.

Bejelentette:

a honvédség állományában két igazoltan koronavírusos beteg van, egyikük a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ dolgozója, másikuk németországi tanfolyamról tért haza. Mindketten jól vannak

– emelte ki.

Azt is elmondta, hogy külföldi szolgálati út utáni kéthetes otthoni karanténban mintegy háromszázan, csapatorvos által elrendelt karanténban százötvenen, hatósági házi karanténban öten vannak.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke megkérdezte, milyen feladatokat jelent, hogy „korlátozott kijárási tilalom” lép életbe szombattól.

Benkő Tibor elmondta, ez alapvetően rendőri feladat, de a katonáknak is lesznek plusz feladataik. Részleteket viszont még nem közölt, mivel erről majd az akciócsoportok vezetői péntek este egyeztetnek.

Vadai Ágnes, a testület DK-s alelnöke azt kérdezte, Áder János államfőt tájékoztatták-e az intézkedésekről; mit fognak csinálni az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett „egyenruhás kórházparancsnokok”, valamint rákérdezett arra is, hogy pontosan melyek a kiválasztott cégek és milyen szempontok alapján választották ki őket.

Benkő Tibor azt felelte: jelentős kórházaknál katonák látják majd el ezt a feladatot, de megjegyezte: az akciócsoportok vezetőinek esti ülése előtt erről bővebben nem tud beszámolni. Hozzátette, csak azoknak a cégeknek a nevét hozzák nyilvánosságra, amelyekhez már kimentek az irányítótörzsek.

Varga-Damm Andrea, a bizottság jobbikos alelnöke is a 139 cégről kérdezett.

Aziránt érdeklődött, hogy milyen feladata lehet a honvédségnek például pénzverőnél, befektetőalapban vagy a Boschnál, és hogy miért hiányoznak a legnagyobb élelmiszerellátók, a „Csányi-érdekeltségek” vagy „Mészáros Lőrinc Opus Global-érdekeltsége”.

Benkő Tibor azt mondta, a Bosch például önként jelentkezett. Kiemelte:

nem azt nézik, hogy a cég kinek a tulajdona, hanem a profilja a meghatározó.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja védőfelszerelésekről kérdezett, továbbá arról, hogy a Honvédkórháznak vannak-e saját tesztjei.

Korom Ferenc azt felelte, hogy minden katona, aki ilyen feladatban vesz részt, magánál hordja, szükség esetén használja védőfelszerelését, a katonai pilótáknak pedig külön, speciális védőfelszerelést adtak ki. Szükség esetére elegendő tesztjük is van, a mintavételeket a honvédség végre tudja hajtani – tette hozzá.

A bizottság összehívását az ellenzék kezdeményezte. A Magyar Honvédségnek a veszélyhelyzetben végzett tevékenységéről szóló ülés több mint két és fél órán át tartott.

***

Operatív törzs: a rendőrség felkészült a kijárási korlátozás rendészeti feladataira

 

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte:

a rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Az alezredes rámutatott: a különleges különleges jogrendi időszak megszűnését követően is végrehajtja a rendőrég azokat a hatósági feladatokat, amelyeket eddig is megtett, így a hatósági házi karantén ellenőrzését is. Ismertette:

5032 alkalommal rendeltek el hatósági házi karantént, a szabályok betartását pedig összesen több, mint 39 ezer esetben ellenőrizték.

A számadatok azt mutatják, hogy a magyar lakosság megértette az operatív törzsnek azt a kérését, hogy akivel szemben hatósági házi karantént rendelnek el, tartsa be az arra vonatkozó szabályokat – mondta.

Megköszönve a szabálykövetők magatartását, megjegyezte: a szabályszegőkkel szemben szükség volt rendőri intézkedésre, így 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Arról is beszélt, hogy a különleges jogrendi időszak megszűnésével az üzletek nyitvatartási korlátozásának az ellenőrzése átalakul: az ezt megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek és 25 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

A határforgalmi és határellenőrzési feladatokat továbbra is ellátja a rendőrség:

hosszabb várakozásra a személyforgalomban a belépő oldalon Rajkánál, illetve a teherforgalomban Rajka és Parassapuszta átkelőknél kell számítani.

A kilépő forgalomban csak a teherforgalomban lehet hosszabb a várakozás Csanádpalotánál, Nagylaknál, Ártándnál és Röszkénél.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: az operatív törzs minden nap ülésezik, elemzi, értékeli, monitorozza a lehetőségeket. Úgy fogalmazott: nincs kijelölve olyan pontja a világnak, ahonnan ne tudnánk beszerezni védőeszközöket, de mostanáig csak a keleti régióból tudták megtenni ezt, azonban kutatják, keresik a további lehetőségeket is.

Az orvosi oxigénutánpótlást firtató újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta: ahhoz, hogy ez folyamatosan biztosított legyen, az operatív törzs intézkedett arról, hogy honvédelmi irányító törzseket irányítson azokhoz a vállalatokhoz, gazdasági társaságokhoz, amelyek az orvosi oxigén előállításával a magyar lakosság segítségére lehetnek.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs szükség igazolást kiállítani a munkavállalóknak a kijárási korlátozás idejére, ugyanis maga a kormányrendelet biztosítja a munkába járás lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy az idősek alapvető élelmiszerrel való ellátásába az önkormányzatok bevonhatják a polgárőrséget, ez egyébként is kötelessége az önkormányzatoknak, ha ehhez a polgárőrséget hívják segítségül, azt az operatív törzs üdvözli és támogatja.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az operatív törzs működése nem kötött a különleges jogrendi időszakhoz. Rámutatott: az operatív törzs már a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően is ülésezett és meghozta a szükséges intézkedéseket a lakosság védelme érdekében és így fog tenni a jövőben is.

MTI 

Képek forrása: MTV1 videofelvétele

Iratkozzon fel hírlevelünkre