Több mint kétmillió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon!

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. birtokában lévő alapanyagból - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A tiszavasvári székhelyű cég állítja elő azt a hatóanyagot – a hidroxiklorokvin-szulfátot -, amelynek a kivitelét a kormány fél évre megtiltotta. A cégnek van körülbelül négy tonna ebből a maláriaellenes hatóanyagból, amely a kínai és olasz tapasztalatok szerint a koronavírus-terápiában eredményesen alkalmazható, s egyedi importtal sem beszerezhető. Ez a mennyiség mintegy 20 millió darab 200 milligrammos tabletta gyártására elegendő, ami több mint 2,2 millió beteg kezelését biztosítja. Ezért döntött úgy a kormány, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt alapanyag kivitelét. Bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a lakosság védelme, gyógyszerellátásának biztosítása érdekében leállította a kereskedelmet.

Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de jelentős klinikai vizsgálat alapján a napokban közölték, hogy ez az alapanyag hatékonyan csökkenti a koronavírus-terhelést a fertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napján a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust – ismerteti a Világgazdaság.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com