Tizenhat évvel ezelőtt kezdődött a keresztények elleni erőszak Koszovóban

Az egyoldalúan függetlenségét kikiáltott Koszovóban szisztematikus keresztényüldözés indult el, ami a szerb keresztény ortodox családok menekülését eredményezte.

A korábban Szerbia részeként nyilvántartott Koszovóban tizenhat évvel ezelőtt, 2004. március 17-én kezdődött a keresztény lakosság elleni erőszak.

A Nagy-Albánia megvalósításáért harcoló Koszovói Felszabadító Hadsereg (UCK) fegyveresei átfogó támadásba kezdtek a még Dél-Szerbia területén megmaradt keresztény lakosság ellen.

Az etnikai tisztogatás első napján 28 szerb keresztényt öltek meg, és több mint 4000 keresztény lakost üldöztek el az albán fegyveresek. 

Az iszlamista ideológiát követő szélsőséges koszovói albánok 35 olyan középkori ortodox templomot pusztítottak el, melyek az UNESCO világörökség részei voltak.

A nyugati világ korábban már elismerte Koszovót mint független államot, mégsem gyakorolt nyomást a koszovói vezetésre, és nem ítélte el az etnikai és vallási alapon végrehajtott mészárlást.

 

Az UCK fegyveresei korábban számos mészárlást követtek el, ami végül etnikai konfliktushoz vezetett a szerbek és a koszovói albánok között.

1998. augusztus végén 22 ismeretlenségig elégetett holttestet találtak a szerb rendőrök. A Klečka-gyilkosságokként ismert brutális mészárlás elkövetői az UCK fegyveresei voltak.

1998. szeptember 9-én 34 szerb ember holttestére bukkantak a Radonjić-tó közelében. Belgrád a kegyetlen mészárlást az UCK terroristáinak tulajdonította.

A Gnjilane-gyilkosságokként elhíresült eset 1999 júniusától októberéig tartott, amikor is az UCK helyi tagjai több mint 150 szerb személyt raboltak el és kínoztak meg. A koszovói albán fegyveresek a fogvatartottak közül 51 civilt kivégeztek.

1999. június 17-20. között az UCK fegyveresei megtámadták a Koszovó nyugati részén fekvő Orahovac város körüli szerb keresztény falvakat. A három napig tartó pogromban Retimlje, Opterusa, Zociste és Velika Hoca település lakossága elmenekült. Az albán fegyveresek több mint száz szerb és cigány keresztényt raboltak el. A 47 ember tömegsírját csak 2005-ben találták meg a hatóságok.

1999. július 23-án az albán fegyveresek 14 szerb gazdát öltek meg Staro Gracko környékén. Az elkövetőket soha nem fogták el és vonták felelősségre.

Szíriában és Irakban jelenleg több mint 900 koszovói albán harcol az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékében.

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

Iratkozzon fel hírlevelünkre