Varga László püspök: A váratlanra egy válasz létezik – rábízni magunkat Istenre

Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke március 19-én videóüzenetben szólt a hívekhez és a Mindent a koronavírusról című online sorozat nézőihez Szent József ünnepe alkalmából.

Üzenetét Szent József történetével kezdi, vagyis hogy elfogadta és megélte a váratlant, ugyanis nem úgy tervezte az útját, az életét, a házasságát, ahogy az valójában alakult.

Isten belépett a történetbe, és a bizalom új korszaka kezdődött számára. Isten rábízta egyszülött fiát, az Úr Jézust és a Szűzanyát, ő pedig erre a bizalomra bizalommal válaszolt: ő maga is rábízta magát a Mennyei Atya akaratára és szeretetére.

A püspök atya hangsúlyozta, hogy a koronavírus és a jelenlegi események egy teljesen váratlan helyzetet teremtettek, ami átírta a mi történetünket és terveinket egyaránt.

– Erre egyetlen jó válasz létezik: ha rábízzuk magunkat Istenre, rábízzuk magunkat az ő szeretetére. Legyen ez a mi szeretet-válaszunk. Időt kaptunk arra, hogy felfedezzük az új lehetőségeket ebben az új helyzetben. Hogyan lehet semmit tenni, hogyan lehet áldottá tenni a semmittevést. A kérdés az, hogy le tudunk-e állni – magyarázta Varga László atya.

A püspök felhívta a figyelmet a modern ember életvitelére, miszerint az aktivitáskultúránk rendkívül erős: állandóan programokban, tervekben, projektekben gondolkodunk, és nem vagyunk képesek pihenni.

Nagyon nehezen tudunk szabadidőt jól eltölteni.

– Itt a lehetőség, hogy felfedezzük, hogyan tudnánk a saját lelki utunkat elmélyíteni, hogyan lehetne a vágyainkat megtisztítani. Minden vágyunk, a legmélyebb vágyaink is Istenre irányulnak – mondta, majd arra is kitért, hogy fel kell ismernünk azokat a vágyainkat, amelyeket meg kell tisztítanunk, mert türelmetlenek voltunk, és beértük a szükségleteink kielégítésével ahelyett, hogy vágyaink segítségével eljutottunk volna Istenhez. Végül a szemlélődés, a jelenlétben való létezés lehetőségére hívta fel a figyelmet.

 – Időt kaptunk arra, hogy felfedezzük a jobbik részt. Éljünk bátran ezzel, és tegyünk meg mindent azért, hogy ez az idő, ami a váratlan, nagyon gazdag legyen lelkileg önmagunk számára, és amikor visszatérhetünk a közösségbe, sokkal gazdagabban tudjunk jelen lenni és szolgálni Isten szeretetében – összegezte gondolatait Varga László püspök.

Kiemelt kép: Wikipédia/Thaler Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre