Összeomlik az oktatási rendszer Kenyában, de nem elsősorban a vírus miatt

Menekülnek a tanárok az al-Shabaab terroristái elől, ez pedig nem csak az oktatást taszítja a 22-es csapdájába, hanem az egész térséget.

A szomáliai központú al-Shabaab szélsőséges iszlamista terrorszervezet, amely bár létrejöttekor a szomáliai krízist kívánta meglovagolni, hogy teljes befolyást szerezzen a régióban, az utóbbi időben inkább a bosszúhadjáratairól lehetett hallani, melyeket a szomszédos országok ellen folytat, amiért azok „kívülről” beleszóltak Szomália belharcaiba.

Újabb példája ennek a mostani eset is. A terroristák Kelet-Kenyába mentek kifejezetten tanárokat gyilkolni. Feltételezhetően a terroristák is tisztában vannak vele, hogy a tanult nép nehezen radikalizálható, így gyakorlatilag,

hosszú távban gondolkodva, számukra a vallási közösségek szétzúzása és a tanítási rendszer ellehetetlenítése a legjobb választás, mindenki más számára pedig a legrosszabb.

A kenyai oktatási minisztérium jelentése szerint az elmúlt 5 évben több mint 30 tanárt végeztek így ki. Bár a szám nem tűnik magasnak, tanárokat csupán elvétve lehet találni – ez Afrika szegényebb régióiban nem annyira meglepő –, de nem is kell, hogy tömegesen irtsák őket, hiszen mindezek után ki menne oda tanítani, céltáblát akasztva a nyakába? Csak januárban három tanárral végeztek a kenyai Kamuthéban – jelentette az ICC.

A hullám is elég nagy, amelyet ezek a célzott akciók elindítottak. Az al-Shabaab által idegenektől (értsd: nem helyben született lakos) megtisztítani kívánt három nagyobb megyéből, Garissa, Wajir és Manderából több mint kétezer tanár költözött el. A három megyének az össznépessége 2,5 millió lakos körül mozog. 

Mintha Budapestről elköltözne több száz kilométerre az összes tanár, visszajönni vagy csak megközelíteni a várost meg eszük ágában sem lenne.

Nem tudni még, Kenya hogyan reagál a krízishelyzetre, az viszont biztos, hogy már a COVID is a nyakukon van, március 18-án már három regisztrált fertőzöttjük volt. Az iskolákat már bezárták, a határokat a külföldi beutazók előtt pedig lezárták.

Kiemelt képünk forrása az International Christian Concern.

Iratkozzon fel hírlevelünkre