A kultúra soha nem áll le – művelődés a karantén idején

Igaz, hogy otthon kell lennünk, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk kedvenc kulturális eseményeinkről, a színház élményéről, az irodalmi estek hangulatáról vagy akár a múzeumok titokzatos tudásvilágáról. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a felületeket, ahol még ily módon, karanténban is be tudunk kapcsolódni az eseményekbe és a programokba.

Aki aktív felhasználója a közösségi felületeknek, talán már számos ilyen kezdeményezéssel találkozott, ugyanis nem csak hivatalos oldalak és szervezetek tesznek meg mindent annak érdekében, hogy otthon is megkapjuk a kívánt élményt. Ahogy elkezdtem összegyűjteni a lehetőségeket, kis híján maga alá temetett a temérdek program, link, Facebook-közvetítés és online előadás. Így a teljesség igénye nélkül gyűjtöttem össze az alábbi kikapcsolódási, tanulási, művelődési lehetőségeket, hogy ezekben a bizonytalan időkben se maradjunk kultúra nélkül.

Lackfi János Karantén-színháza

A József Attila-díjas író, költő Facebook-oldalán tart felolvasást műveiből Karantén-színház jelige alatt. Az előadások ITT tekinthetők meg.

Ákos-koncert minden szerdán

Tizenegy héten át minden szerdán este nyolc órakor közzétesz a saját Youtube-csatornáján egy-egy koncertfilmet az elmúlt tíz évből. Tegnap este először, a 2009-es Ákos 40+ című akusztikus koncert teljes felvételét tették közkinccsé. Ezt követi jövő héten a 2010-es turnéfilm, majd eljutunk egészen a 2018-as dupla Aréna-koncertig. A koncertfilmek HD-minőségben és teljes terjedelmükben még soha nem voltak elérhetők az interneten. A Kossuth-díjas énekes Youtube-csatornája ITT elérhető. (forrás: infostart.hu)

Kreatív Pihenő – Hogy a gyerekek ne unatkozzanak!

Bárki csatlakozhat a Kreatív Pihenő Facebook-csoporthoz, amelyben minden hétköznap 14:00 órától kicsiknek, 15:00 órától nagyoknak lesznek élő bejelentkezős tartalmak. A kreatív ötleteken túl, amit a csoporttagok megoszthatnak egymással, a csoport vezetője minden nap konkrét feladatokkal várja a gyerekeket, és együtt kézműveskednek. A csoport ITT érhető el.

Színművészek olvasnak

Epres Attila és Klem Viktor színművészek közösségi oldalaikon élőben olvasnak fel regényrészletet, verseket, novellákat, és bátorítják követőiket, hogy ők is küldjék el kedvenc és meghallgatni kívánt műveiket.

Csehov Meggyeskertje a Csiky Gergely Színházban

Habár a színház nézőtere zárva van, a társulat munkája nem áll meg: a március 20-án tartandó bemutató online elérhető lesz. Élőben fogják közvetíteni a Csiky Gergely Színház online felületein.

Juhász Anna irodalmi estjei

Juhász Anna irodalmár Szalonjának estjei sem maradnak el, élő közvetítésben lehet bekapcsolódni a beszélgetésbe. Mivel tegnap lett volna az immár tíz éve működő Szalon 109. estje, megtartották az első élő adást a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán. A további bejelentkezések is az oldalon tekinthetők majd meg.

Koncertek

Március 14-től a Müpa oldalán számos koncert tekinthető meg az elmúlt évekből. Megnyílt mindenki előtt a Müpa digitális médiatára, és regisztráció nélkül érhető el 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele. IDE kattintva válogathatnak a tartalmak közül.

Virtuális séta a múzeumokban

Ludwig Múzeum, British Museum, Musée d’Orsay – Párizs, Uffizi Képtár – Firenze, Pergamon Múzeum – Berlin, Guggenheim Múzeum – New York, National Gallery of Art – Washington DC, Van Gogh Múzeum – Amszterdam

Határon túli Színházak

A Marosvásárhelyi Színház élőben közvetíti több előadását is. IDE kattintva érhető el.

Filmdzsungel.hu – természetjáró filmek online

Környezet és természetvédelmi filmek, Szórakoztató ismeretterjesztő filmek, Minisorozatok, Expedíciós és dokumentumfilmek, Tudományos ismeretterjesztő filmek, sorozatok, Természetfilmek

Operaház

A Magyar Állami Operaház partnere, az európai internetes operaközvetítések platformja, az OperaVision április 17-ig hét Mozart-operát tesz elérhetővé weboldalán. Elsőkét a Così fan tutte látható. A közvetítések ITT érhetőek el.

Továbbá figyelmükbe ajánlom az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoportot, melyben még több lehetőség közül választhatnak.

 

Az olvasás reneszánsza lehet a járvány időszaka

Iratkozzon fel hírlevelünkre