Az olvasás reneszánsza lehet a járvány időszaka

A koronavírus sokakat a négy fal közé kényszerít, s hirtelen nem is tudják, mit kezdjenek a rájuk szakadt sok szabadidővel. Az idő hasznos eltöltésének egyik kiváló módja az olvasás. Ehhez adunk közre egy kis segítséget a teljesség igénye nélkül.

Számos internetes oldal, könyvtár ingyen elérhetővé tette a járvány időszakára az online könyvtárát, melyben több formátumban is le lehet tölteni szinte bármilyen témakörben a számunkra értékes olvasmányokat. Így akik tanulni vagy kikapcsolódni szeretnének, egyaránt megtalálják itt-ott az ehhez segítségül szolgáló írók, szerzők, tudósok műveit.

A PDF könyvek számos tematikában lehetővé teszik, hogy ingyen elérje az olvasó a hőn vágyott krimi, pszichológia, vagy éppen idegennyelvű könyveket. Könnyen eligazodva az oldalon szinte biztos, hogy minden érdeklődő megtalálja az általa kedvelt olvasmányt.

A Papírontúl oldalt azok számára találták ki, akik a szépirodalom, kötelező magyar és világirodalmi olvasmányok mezején szeretnének elmerülni egy-egy történetben.

Természetesen a nagy klasszikusok, vagyis a Magyar Elektronikus Könyvtár , a Digitális Irodalmi Akadémia és Hungaricana nem csak irodalmi műveket, hanem levéltári emlékeket, térképeket is felsorakoztat, melyek ingyenesen elérhetők.

A művészet szerelmeseinek nem is kell egészen New Yorkig eljutniuk (főként, hogy a repülőjáratokat is törölték), hanem gondolatban és a közzétett, ingyenesen elérhető tárban, számos kiállítási tárgyról, művészről szerezhetnek információt egyszerűen a nappalijukban maradva, akár egy csésze tea vagy kávé kortyolgatása közben. A Metropolitan Museum of Art is ingyenes lehetőséget ad könyvtárának eléréséhez.

Akik pedig tanulmányaik mentén  szeretnének továbbfejlődni, számukra az Arcanum Digitális Tudománytár nyitotta meg virtuális kapuit, és tette ingyen elérhetővé azok számára is a birtokában lévő kincseket, akik korábban nem regisztráltak az oldalra.

Tehát a lehetőség adott, mindenki megtalálhatja a módot, hogyan használja ki az időt, mellyel rendelkezik a számos központi intézkedés mentén. Mindeközben ne feledjük: figyeljünk magunk és egymás egészségére! Plusz egy ötlet ahhoz, hogy ne csak magunknak szerezzünk örömet: telefonon vagy a modernebb szépkorúak esetében interneten keresztül szervezhetünk felolvasóesteket is. Így elviselhetőbb talán mindenki számára a fizikális távolságtartás kényszere.

 

Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre