Vasárnaptól nem lesznek nyilvános misék Magyarországon!

A templomok nyitva maradnak, a nyilvános liturgiák azonban szünetelnek hazánkban, döntött a katolikus püspökök testülete.

Március 22-től nyitva maradnak ugyan hazánk katolikus templomai, a nyilvános szentmisék azonban elmaradnak – határozott kedden a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. 

A lapunkhoz is eljuttatott közlemény szerint egyetlen kivétel a temetés lehet, amelyet azonban rövid formában kell megtartaniuk a lelkipásztoroknak.

A papokat azonban arra kérik, hogy továbbra is tartsanak templomaikban vagy megfelelő kápolnában szentmiséket,

tanúságot téve arról, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa is tanít, hogy az Eucharisztia az Egyház életének középpontja.

Ezzel párhuzamosan a magyar hívek felmentést kaptak a vasárnapi misehallgatás kötelezettsége alól. A katolikus püspökök azt kérik, hogy továbbra is szenteljük meg az Úr napját otthoni imádsággal, bibliaolvasással, zsolozsma végzésével. 

A betegellátás és a gyóntatás és a rendkívüli áldoztatás tekintetében is mindenben kövessük az állami járványügyi előírásokat – kérik a katolikus főpásztorok. Fontos rendelkezésként hozzáteszik: a rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén visszavonásig, azonnali hatállyal – lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását. 

Egyben bátorítják a közösségeket, hogy szervezzenek folyamatos imát a járvány érintettjeiért. 

Az MKPK rendelkezése Magyarország latin rítusú egyházmegyéire érvényes.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre