Illegális bevándorlás – Törökország több tízezer migránssal „döngeti” Európa kapuit

Törökország úgy gondolja, hogy Brüsszel elhanyagolja és nem kezeli a helyén őt, ezért több tízezer migránssal „döngeti” Európai kapuit - mondta Hóvári János volt ankarai nagykövet, Törökország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő kifejtette, Törökország új tárgyalásokat szeretne az Európai Unióval a szíriai helyzet, a belföldön lévő migránsok és például a vámunió kereteinek bővítése kérdésében.

Hozzátette, török részről most egy tudatos nyomásgyakorlás zajlik, hogy megnyíljon a „brüsszeli ajtó”, hiszen Recep Tayyip Erdogan török elnököt két évig nem fogadták az Európai Unió központjában.

Az a tény, hogy a török hatóságok hagyták, hogy a migránsok a görög határhoz vonuljanak, felértékelte Törökországot – vélte a szakértő, hozzátéve, eközben Európa megtelt, így, ha volna is arra szándék, hogy befogadja a menekülteket, erre képtelen.

Kitért arra is, a török nyomásgyakorlás éppen abban az időszakban éri Európát, amikor mindenki a koronavírussal foglalkozik, így a migráció kérdése csak a második, harmadik helyen van.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2019. május 7-én. MTI/EPA/STR

Iratkozzon fel hírlevelünkre!