Összecsaptak az illegális bevándorlók és a görög határőrök

Újabb összetűzések voltak szombaton a görög-török szárazföldi határon a görög határőrök és az Európai Unió területére bejutni akaró migránsok között – jelentette a Reuters hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Kasztaniesz határátkelő közelében, a határkerítés török oldalán több száz embert lehetett látni, közülük többen rángatták a kerítést, mások viszont különböző tárgyakkal dobálták a görög határőröket, akik könnygáz és füstbombák bevetésével válaszoltak.    

Görög tisztségviselők tájékoztatása szerint a határőrök az utóbbi 24 órában több mint 1200 behatolási kísérletet hiúsítottak meg, és 27 embert vettek őrizetbe. Az utóbbi nyolc napban pedig több ezer behatolást akadályoztak meg. A legtöbb próbálkozó afgán vagy pakisztáni.   

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette a CNN amerikai hírtévének péntek késő este adott interjújában: az Európai Unió és Törökország 2016-os migrációs megállapodás összeomlott, és szerinte ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök a hibás, mert nem tartóztatja fel a Törökországban veszteglő migránsokat, sőt, szerinte segíti is őket abban, hogy elinduljanak az Európai Unió országai felé.

MTI

Kiemelt képünkön:Török katona a török-görög határon áttörni próbáló illegális bevándorlók közelében a Pazarkule határátkelőnél, a nyugat-törökországi Edirne térségében 2020. március 7-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Iratkozzon fel hírlevelünkre