Az üldözött keresztények hűsége és helytállása másoknak is erőt ad

A közösségnek széles körben átérzett és elfogadott világnézeti alapokra van szüksége – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságán kialakított, az első vértanúról, Szent Istvánról elnevezett budapesti kápolna szentelésén.

Erdő Péter hangsúlyozta: van értelme annak, hogy külön áldással szakítsunk ki egy darabot a profán térből az imádság és az istentisztelet számára. Kiemelte: amikor belépünk a templomba vagy a kápolnába, szent helyre érkezünk. Ezért azt kívánta a hívőknek, hogy örömmel vegyenek részt a kápolna istentiszteletein, térjenek be csendben imádkozni és merítsenek erőt a Jézussal való találkozásból. Mint fogalmazott:

Krisztus egyháza nemcsak időben, hanem térben is átfogja az összes keresztényt.

Hozzátette: a kápolnában különösen is át kell érezni testvéri összetartozásunkat minden megkeresztelt emberrel, különösen azokkal, akiket hitükért elnyomnak, rágalmaznak és üldöznek. Hűségükből és helytállásukból erőt lehet meríteni.   

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a szentmise után az MTI-nek azt mondta: először szenteltek katolikus kápolnát minisztériumi épületben. A kápolnát olyan ökumenikus szakrális térnek nevezte, ahol ortodoxok is misézhetnek és a protestánsok is tarthatnak istentiszteleteket.   

Hangsúlyozta: a Hungary Helps Program a világon az első olyan kormányzati program, ami kifejezetten a legüldözöttebb, a keresztény vallási közösséget támogatja. A program két és fél éves időtartama alatt a világon 70 ezer üldözött ember megmaradását, sőt migrációból való visszatérését segítették olyan országokban és régiókban, mint a Közel-Keleten Irak, Szíria, Libanon, Jordánia vagy éppen Afrikában Nigéria, Etiópia és Kongó – emelte ki Azbej Tristan.   

Az államtitkár arról is tájékoztatott: a világ üldözött keresztény közösségei számos kegytárgyat, ereklyét, liturgiához szükséges eszközt adományoztak a kápolnának. Köztük a libanoni maronita egyház Szent Charbel, az örmények pedig Ignatius Maloyan ereklyéjét ajánlották fel.

MTI

Kiemelt képünk illusztráció: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján Budapesten, a Kálvin téri református templomban 2020. január 19-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.