Benkő Tibor: rendnek, békének kell lenni a világban

A Pákozdi Katonai Emlékpark történelmi áttekintést és iránymutatást ad a jövő nemzedékei számára – mondta a honvédelmi miniszter az emlékpark felavatásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Benkő Tibor emlékeztetett arra, hogy a park megnyitása előtt a helyszínen csak egy obeliszk hirdette az első önálló magyar honvédsereg 1848-as pákozdi sikerét, azóta emlékhelye van az aradi vértanúknak, az első és második világháborúnak, az 1956-os forradalomnak, illetve napjaink békefenntartóinak.

A miniszter hangsúlyozta: a nemzeti emlékhelyek közé tartozó emlékpark fejlesztésére további terveik vannak, hogy ne csak a térség, hanem az egész ország hazafias nevelésének színtere legyen a jövőben. Folyamatosan üzenni kell a fiataloknak, hogy rendnek, békének kell lenni a világban, mert ezért áldozták életüket elődeink. Az üzenet eljuttatására a park tökéletesen alkalmas.

Benkő Tibor szólt arról is, hogy idén több évforduló lesz: a második világháború befejezésének hetvenötödik, Zrínyi Miklós költő és hadvezér születésének négyszázadik, a magyar katonai repülés száztizedik évfordulója, valamint az első világháborút lezáró, Magyarország számára tragikus, trianoni békediktátum centenáriuma. A miniszter szerint ezek olyan alkalmak, amelyek ráirányíthatják a jövő nemzedékeinek figyelmét a béke és a rend fontosságára.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az emlékpark értékeket ad a látogatóknak, és minden generációnak szól, amely tiszteli a katonákat, a hősöket és a ma katonaembereit, akik a helyőrségben vagy a határokon dolgoznak, esetleg valamely békemisszióban a békét őrzik.

Évente sok ezer fiatal érkezik Pákozdra, közülük lesznek a jövő katonái, vagy olyan felnőttek, akik segítik majd a katonaság eszméjét – mondta a városvezető.

Görög István, az emlékpark ügyvezetője elmondta, az 1848-as pákozdi csatát követően sokáig volt katonai gyakorlóhely, a második világháború alatt a Margit-vonal húzódott ott, majd a néphadsereg idején gyalogos gyakorlóhelyként működött. A terület 1992-ben került Pákozd önkormányzatának tulajdonába, 1998-ben kapott felkérést a Honvédség és Társadalom Baráti Kör a terület revitalizációjára, amely 2007-ben elnyert uniós támogatás segítségével kapta meg mai arculatát. A park 2010. márciusi avatása óta több mint félmillióan keresték fel.

Az esemény végén Benkő Tibor a Honvédelemért II. fokozata emlékérmet adott át Molnár Nellinek, Honvédelemért III. fokozata emlékérmet pedig Törzsök Erzsébetnek. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka emléktárgyat adományozott Viza Tibornak.

MTI

Kiemelt képünkön: Benkő Tibor honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet a pákozdi katonai emlékpark avatásának 10. évfordulóján tartott megemlékezésen 2020. március 7-én.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre