A nők erejéről, a nők védelméről szervezett konferenciát a FICSAK

A nők ereje és védelme címmel tartott a FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) és a Magyar Női Unió konferenciát nőnap alkalmából pénteken az MTA dísztermében. Neves előadók egyöntetűen felhívták a figyelmet arra, hogy a nőknek milyen egyedi, pótolhatatlan, szép, ám ugyanakkor nehéz feladatai is vannak mind a munka, mind a családi élet területén, melyet mindenkor tisztelni és támogatni kell.

Király Nóra, a FICSAK alapítója és vezetője köszöntőbeszédében elmondta: immár negyedik alkalommal rendezik meg a nők iránti tisztelet jegyében a konferenciát, mely évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír. A szervezők mindig felhívják a figyelmet az örök értékekre: a női lélek és szerep fontosságára, melyet tisztelni kell. A nő áll a középpontban, akinek ereje sokszor meghaladja a legerősebb sportoló erejét is.

Különleges egy ilyen konferencia, mert azon keresztül lehetőség van bemutatni: a nőnek minden területen nagy türelmet és odaadást kell tanúsítania. Hozzátette, ma már másak a szerepek, mint nagyszüleink idején, óriási felelősség van rajtunk, ma élőkön azzal kapcsolatban is, hogy a társadalom szemében a nőkről milyen képet engedünk alkotni.

A kormány családpolitikai intézkedéseinek középpontjában a női boldogulás, a család segítése áll. Védeni kell a nőket és a családot, mert a leggyakrabban ők az áldozatai a testi-lelki támadásoknak. Segíteni kell őket a munka-magánélet egyensúlyának megtalálásában és megtartásában is. Ebben segít ez a konferencia is.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület alapítója és elnöke beszédet mond a konferencián. MTI/Máthé Zoltán

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió (MNU) alapítója, a konferencia társszervezője örömét fejezte ki úgy is mint három gyermekes édesanya, mint Batthyány Ádám felesége és mint a MNU elnöke. Örömöt az iránt, hogy egyre inkább megbecsülésre talál a család, a nő itthon, hiszen az egyházi, civil és politikai szervezetek egyöntetűen segítő jobbot nyújtanak a család egységének megtartásához, illetve a nők társadalomba való elhelyezkedéséhez, a család és a munka mezején egyaránt. Kifejtette: a nőnap egy globális ünnep, mely a nemek közti felelősség vállalását követeli meg a szerepeknek megfelelően. Kiemelte:

Ha a magyarságra mint családra tekintünk, akkor kultúránk részévé tehető az egyenlőség. A nő és család megerősítése lehet Magyarország sikeres jövőjének legfőbb záloga.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a hit, család, nemzet és közösség a legfőbb igazodási pontok. Ebből az identitásból alakult meg a Magyar Női Unió is, mely különös figyelmet szentel a vidéki nők jobb életminőségének és a család mellett a karrier megteremtésének. 

Nő – Szeretlek

A köszöntőbeszédek sorát dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg, aki egy örök igazsággal köszöntötte a jelenlévő hölgyeket: nem csak március 8-án kell tisztelettel tekinteni rájuk, hanem a mindennapjaink során is. Kalkuttai Boldog Teréz anya sorait idézve továbbvitte a gondolatsort: minden kedves szó, kifejezés rövid, könnyen kiejthető, de mégis a visszhangja örök. Ha csak két szót értelmének mély jelentésével mondunk ki: nő, szeretlek, akkor felfedezzük, hogy mind a kettő rövid, de mindenki számára egy és ugyanazt jelent: a visszhangjuk mindenhová elér, és szeretettel hat. 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a konferencián. MTI/Máthé Zoltán

A történelem során a nők szeretete és akarata mindenkor megjelent. A nők, akik életünket irányítják mint édesanyák, közéleti személyiségek, sportolók – az igazi női alak az elszántság, akarat, féltő gondviselés megtestesítője.

A családi élet fő pillére mindig az édesanya, hiszen ő rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek nélkül nem lehet boldog családi életet élni.

A nők képviselik az igazi lelki erőt

Süli János tárca nélküli miniszter abból a közismert tényből indult ki, hogy minden sikeres férfi mellett ott áll egy biztos háttér, a család. Felhívta a figyelmet, hogy még mindig vannak olyan balga emberek, akik a nőket a gyengébbik nemhez sorolják, holott a feleségét és lányát látva mindenki elmondhatja:

a nők képviselik az igazi lelki erőt. 

Ezt pedig a férfiaknak tisztelettel és elismeréssel kell meghálálniuk, hiszen a nőktől tanulható a feltétel nélküli elfogadás és odaadás. A mai világban hajlamos az ember arra, hogy elfeledje, a nőknek milyen kihívásoknak kell megfelelniük a munka és a családi élet együttes mezején, ezért támogatni és biztatni kell őket. 

Paks II. felelős minisztereként is úgy látja: a nők a legérzékenyebbek arra, hogy születendő gyermekeik, unokáik itthon, a szülőföldön meg tudnak-e majd élni, s biztonságos keretek közt tudnak-e majd munkát vállalni és családot alapítani. Magyarország eldöntötte, hogy részt vesz a klímaváltozás iránti küzdelemben. Ezzel reménytelien tekinthetünk gyermekeink, a jövő generáció jövője felé. Idővel kivonják a műanyag, egyszerhasználatos eszközöket a piacról, és segítik az újrahasznosítható üveg, illetve alumínium bevezetését is. 2030-ra pedig széndioxid-mentes energiaelőállítást tűzött ki maga elé az ország – mondta el a tárca nélküli miniszter.

Nem az olcsó munkaerő, hanem az olcsó termelési költség az alapja annak, hogy Magyarországon, szülőföldjén boldogulhasson a jövő nemzedék.

Legyenek hagyományos női és férfi szerepek!

Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy miben áll a nőiség lényege. – Sokan szóltak már erről írók, költők, de azt gondolom, hogy minden ilyen próbálkozás túlzás, a nőiséget gyarlóság lenne megfogalmazni – mondta. Úgy lehet megérteni a nőiesség lényegét – emelte ki –, ha az ember a férfiségre koncentrál, és úgy lehet megérteni a férfiasság lényegét, ha a nőiességet vizsgáljuk. Ez pedig egy dologban találkozik: családban, s ennek mentén mindkettőt meg lehet érteni.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára (középen), Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója a konferencia előtt a Magyar Tudományos Akadémián. MTI/Máthé Zoltán

Sajnos Európa nyugati országaiban az egyenlőséget egyre inkább összekeverik az azonossággal. Különbözőek vagyunk, és akkor, ha összekeverjük, a társadalmi szerepek is összekeverednek. Ez szétveri a családot, válságba kerül a társadalom. Mások vagyunk, arra kell törekedni, hogy az egyenlőség mentén erősítsük meg és hasznosítsuk adottságainkat.

Legyenek hagyományos női és férfi szerepek! Mi, magyarok hagyományos szerepekben hiszünk, hagyománytisztelők vagyunk.

Végezetül az államtitkár kérte a hölgyeket, hogy meséljenek gyermekeiknek, unokáiknak. Hiszen minden család saját történelmét kell megélje, s ebből jön létre a nemzet történelme.

Ma már a Hölgyeim és uraim! megszólításhoz bátorság kell

Dunai Mónika országgyűlési képviselő a női erőről és a nők védelmezéséről beszélt. A nőkben a kettősség az erő és a gyengeség mentén meg tud jelenni, ami látszólag ellentétes, de összefügg. – Van olyan ember közöttünk, aki az élet minden pillanatában az erőt sugározza? Van olyan, aki végig áldozat? – tette fel a kérdést a képviselő. Az ember  élethelyzetektől függően sikeres vagy áldozat. Ebben kell társak és támogatók legyünk a nők számára, hogy az élet mezején mindig helyt tudjanak állni. Hiszen:

ha partnerekre találunk, sikereket érünk el. 

– Ma sajnos ott tartunk Európában, hogy a Hölgyeim és uraim! megszólításhoz bátorság kell. Mi büszkék lehetünk, hogy mi így szólíthatjuk egymást, mondjuk egy konferencián, vagy bármely más nyilvános eseményen. Nagyon bízom benne, hogy ezen a hóborton felülkerekedik az emberiség – mondta.

Bíró Rozália (RMDSZ), az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke kiemelte: az a bölcsesség és éleslátás, ami vezérli a Magyar Női Uniót példaértékű, az, ahogyan közösséget építenek, követendő. A Király Nóra munkásságán átsugárzó szeretet szintén példaértékű. Így folytatta: az RMDSZ a saját lehetőségeihez mérten, ahogy ez a két kiváló szervezet itt Magyarországon, az erdélyi magyar nők érdekének képviseletét vállalja magára számos kezdeményezéssel.

– Valamennyien itt, a Kárpát-medencében, szülőföldünkön tevékenykedve a jelenben jövőt építünk. A megmaradás feltétele a ma adottságainak felhasználása – hívta fel a figyelmet az erdélyi politikus.

– Megtartani erőnket, alázattal fordulni a ránk bízott életek felé – ez mindenek előtt álló feladatunk – jelentette ki. Fontos, hogy el tudjuk engedni szabad madárként gyermekeinket, és szeretettel várjuk vissza őket. Beszédét így zárta a képviselő:

„Merem remélni, hogy szeretetünk beragyogja a Kárpát-medencét, és oly módon tudunk szeretni, hogy az itthon tartsa a szülőföldön a fiatalokat”.

Biró Rozália. MTI/Máthé Zoltán

A köszöntőket Tandi Flóra énekes és Sinha Róbert gitárművész zenés műsora zárta, akik dallamokba zártan idézték meg a női lélek szépségét.

Előadások a nőkről, a nőiségről, családról, karrierről

Az előadások sorát Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes nyitotta meg, aki kifejezte, hogy a nők erősek és kitartóan végigviszik, amit elhatároznak.

A nők a másikból, a férfiból merítik az erejüket.

A kormány számos fiatalt és fiatal családost segítő intézkedését felsorolva méltatta a miniszterhelyettes a törekvéseket, melyek egyre nagyobb sikereket érnek el mind hazai, mind nemzetközi szinten.  Kiemelte, a nők vállalkozók és az üzlet világában is megtalálják a helyüket, s mivel jelentős számban vállalnak vezető szerepet, méginkább fontos a mikro-, közép- és kisvállalkozások megerősítése.

Dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet elnökhelyettese beszédében üdvözölte a kormány immáron 10 éve tartó családbarát kezdeményezéseit, melyekkel erősítik, hogy a magyarok családcentrikus gondolkodásúak. – Kopp Mária mondta 2007-ben, hogy elsősorban szemléletváltásra van szükség: segíteni kell a családok támogató törekvéseit. Azóta láthatjuk, hogy milyen módokon segít a kormány a családokat – emelte ki.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az előtte szólókat összegezve beszámolt a kormány által elért vívmányokról, melyekkel a fiatalokat, az ifjú családot alapítókat segítették. Ugyanakkor kiemelte, fontos szemponttá vált, hogy ne kelljen döntést hoznia a hölgyeknek arról, hogy család vagy karrier legyen az életükben. Ez mára már nem választás, hanem együttesen is megvalósítható. Hangsúlyozta, nem csak az anyagi, hanem az erkölcsi támogatás is fontos: elutasít a kormány minden erőszakos formát, melyet a nők, családok ellen követnek el.

Dr. Illés Boglárka, a Nők Magyarországért Klub főtitkára és egyben a Fidelitas elnöke előadásában személyes példák révén felhívta arra a vissza nem térő lehetőségre a figyelmet, melyet a kormány a mai fiatal nők számára biztosít a különböző intézkedések révén: ő maga is kamaszkorától fogva nagycsaládról álmodik, mely álmot nem adta fel, és hisz benne, hogy a különböző intézkedések számos fiatal nő számára teremtik meg a munka és család megfelelő egyensúlyának kivitelezésére a lehetőséget. 

Rövid történelmi visszatekintéssel a nőnap eredetére hívta fel a figyelmet, mely egészen 1857 New Yorkjáig visz vissza, ahol a textiliparban dolgozó nők egyen jogokért harcoltak. Öröm látni, hogy mára ez a cél érvényesült a világ számos pontján, de elszomorító ugyanakkor, hogy ezt sokan kiforgatva egyformaságot akarnak nő és férfi közt. Ő maga és a számos civil szervezet is azon munkálkodik, hogy egyenjogúsággal, de ne egyformasággal, hanem egymás tiszteletével építsék a társadalmat, és ne rombolják az értékeket.

A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés résztvevői, Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó, Keresztes Ilona Prima Primissima díjas vezető szerkesztő, Dr. Breyer Helga belgyógyász, Orosz Barbara producer és Lánczi Tamás politológus Takács Bence moderálásával a női erő az anyaság és sport területén témában tanácskoztak. 

Mindenki egyöntetűen elmondhatta, hogy a családban számos olyan örök értéket kapott, melyek meghatározták a későbbi életüket, sikerességüket. Ebben pedig nagy szerepe volt sok esetben az édesanyáknak, nagymamáknak. Többen elmondták, hogy nem egyszerű akár nagycsaládos anyaként mindkét helyen, hivatás és család területén egyszerre jól lavírozni, de fontos a férjtől kapott tisztelet és támogatás, mely egyik kulcsa a házasélet sikerességének. 

A sport, az egészséges életvitel és táplálkozás pedig kihat a család jövőjére, a következő generációk egészségi állapotára, amely ugyancsak olyan fontos tényező, mint a család harmóniája vagy a lelki egyensúly biztosítása.

Mind a szellemi, kulturális értékek, mind az egészséges élet megélésében különösen nagy szerepe van a médiának, mely formálja a társadalmat. Emiatt fontos, hogy példaképként olyan egyéneket, családokat, közösségeket tárjunk az emberek elé, akik az értékek őrzői a mindennapok során – ebben egyetértettek a média jelenlévő képviselői.

A politológus emellett egy nagyon fontos korjelenségre hívta fel a figyelmet mint fiús és lányos családapa: kihívás a mai mesékkel, könyvekkel, reklámokkal szemben valódi nőnek és férfinak nevelni a gyermekeinket. Ma ilyen értelemben káosz van, és még nagyobb a felelőssége a szülőknek, mint korábban.

Összességében kiemelhető, hogy

azok a nők, akik hatnak, sikeresek, mindannyian hozzájárulnak, hogy társadalmunk élhetőbb és sikeres legyen akár a család, akár más területek mentén.

Gyöngy-Pethő Krisztina

Kiemelt képünkön Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója beszédet mond a Női erő – a nők ereje és védelme címmel, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Magyar Női Unió Egyesület által rendezett konferencián a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2020. március 6-án. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre