Gyorsított eljárásban ítéltek el Görögországban határsértő migránsokat

Börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértő illegális bevándorlót - közölte az Alfa görög televízió hétfőre virradóra. A fejenként három és fél év szabadságvesztésre ítélt migránsokat pénteken és szombaton vették őrizetbe. A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, ez volt az első alkalom, hogy migránsokat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.


Az Alfa TV értesülései szerint péntektől vasárnap reggelig 73 határsértőt fogott el a görög rendőrség. A televízió úgy tudja, hogy a hatóságok kezére került illegális bevándorlóknak semmi közük a Törökországgal szomszédos, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz, illetve az ott zajló harcokhoz, mivel afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárokról van szó.

Értesülések szerint péntektől vasárnap reggelig 73 határsértőt fogott el a görög rendőrség. A hatóságok kezére került illegális bevándorlóknak semmi közük a Törökországgal szomszédos, északnyugat-szíriai Idlíb tartományhoz, illetve az ott zajló harcokhoz, mivel afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárokról van szó.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy Athén egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását. Tudatta azt is, hogy az ország határain maximálisra emelték a készültség és az „elrettentés” szintjét. A görög kormányfő figyelmeztette a migránsokat, hogy ne próbáljanak illegálisan belépni az országba, mert vissza fogják őket küldeni oda, ahonnan jöttek.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő a rendkívüli tanácskozását követően közölte, hogy átmenetileg azok menedékkérelmével nem foglalkoznak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, s az első adandó alkalommal – a személyes adatok regisztrációja nélkül – visszaküldik a határsértőket.

A görög hatóságok emellett sms-üzenetben figyelmeztetik a török-görög határon összegyűlt migránsokat, ne próbálkozzanak határ illegális átlépésével. Az AMNA hírügynökség úgy tudja, több ezer külföldi telefonra érkezett értesítés a térségben. „A Görög Köztársaságból: Görögország maximális szintre emelte határvédelmét. Ne próbálkozzatok illegálisan átlépni a görög határon” – olvasható az üzenetben.

Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország „már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket”, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására.

A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön gumicsónakkal indulnak el a bevándorlók a törökországi Ayvacikból a görög partok felé 2020. február 28-án. MTI/AP/DHA

Iratkozzon fel hírlevelünkre!