Kiállnak a reformátusok a nemzeti régiók védelméért

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének támogatására buzdít közleményében a Magyarországi Református Egyház. Az akció célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A Reformatus.hu portálon Bogárdi Szabó István lelkészi elnök, valamint Huszár Pál világi elnök aláírásával jelent meg a Magyarországi Református Egyház Zsinati Elnökségének közleménye. Arra kérik valamennyi Kárpát-medencei református keresztényt, hogy támogassák a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.  A felhívás emlékeztet: a nemzeti összetartozás évében indított akció célja, hogy

az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A református egyházi vezetők figyelmeztetnek, ahhoz, hogy a fent említett régiók gazdasági lemaradását így megelőzni kívánó kezdeményezést az Európai Unió napirendre tűzze, legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni 2020. május 7-ig, legalább hét európai uniós országból.

A polgári kezdeményezést a nemzetiregiok.eu internetes oldalon a „Támogatom” gombra kattintva lehet aláírni. A teljes közlemény a linkre kattintva olvasható.

„Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van” – zárja a bibliai igével felhívását a református zsinati elnökség. 

Kiemelt képünkön egy kislány fogja édesanyja kezét az ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda fõterén, 2018. július 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A témához kapcsolódó korábbi írásaink:  

Összefognak az erdélyi magyar pártok a nemzeti régiók polgári kezdeményezés sikeréért

Izsák Balázs: elsősorban a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezésről fog szólni az idei székely szabadság napja

Az erdélyi magyarok polgári kezdeményezései erősítik egymást

Újabb polgári kezdeményezés Európa kisebbségeiért