Az erdélyi magyarok polgári kezdeményezései erősítik egymást

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarok polgári kezdeményezései erősítik egymást.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az RMDSZ hírlevelében közölt nyilatkozatban reagált arra, hogy az Európai Unió Bírósága csütörtökön másodfokon megsemmisítette az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, amelyben a bizottság elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

Kelemen Hunor örömének adott hangot a bírósági ítélet miatt, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság ezek után nyilvántartásba veszi az SZNT polgári kezdeményezését.

„Természetesen támogatni fogjuk az aláírásgyűjtést, amint erre sor kerül” – nyilatkozta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a kezdeményezés nyilvántartásba vétele után a kezdeményezőknek egymillió aláírást kell összegyűjteniük javaslatuk támogatására.

Kelemen Hunor hozzátette: az RMDSZ által elindított Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzése precedenst teremtett Európában. „Ennek is köszönhető, hogy ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult, és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani” – idézte a hírlevél a politikust.

Kelemen Hunor felidézte, abból az elvből kiindulva, hogy minden olyan polgári kezdeményezést támogatni kell, ami kedvez az erdélyi magyar közösségnek, a szövetség Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőt javasolta korábban az SZNT kezdeményezésének a polgári bizottságába.

A hírlevél Korodit is idézte, aki szerint az SZNT polgári kezdeményezése, megnyitja azt a lehetőséget a regionális politikában az őshonos kisebbségek által lakott vidékek számára, hogy európai támogatással, európai pénzekkel tudják közösségi céljaikat erősíteni és fejleszteni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre