Összefognak az erdélyi magyar pártok a nemzeti régiók polgári kezdeményezés sikeréért

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés sikere érdekében fognak össze az erdélyi magyar pártok.

Erről Izsák Balázs SZNT-elnök, Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője számolt be, azon a Makfalván tartott sajtótájékoztatón, amelyet a polgári kezdeményezés hivatalos bejegyzése alkalmából tartottak. Amint elhangzott, e naptól számítva egy év áll rendelkezésre az egymillió európai támogató aláírás összegyűjtésére, a tényleges aláírásgyűjtést a hét végén tartandó makfalvi Székely majálison kezdik el.

Mindhárom párt apparátusának teljes bevetését vállalta, az RMDSZ képviselője 200-250 ezer aláírás összegyűjtését ígérte.

Amint Izsák Balázs idézte, az SZNT állandó bizottsága 2012-ben Makfalván fogadta el a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés szövegét, és itt indítják az aláírásgyűjtést is. Hozzátette, hogy a marosszéki településen hét végén tartandó Székely majálison egyelőre a papír alapú aláírásgyűjtés kezdődik el, és reményei szerint egy hónap alatt sikerül megteremteni az online aláírásgyűjtés elindításának a műszaki feltételeit.

Az SZNT elnöke abbeli reményét fogalmazta meg, hogy az egyéves aláírásgyűjtési folyamat megerősíti az európai etnoregionális mozgalmakat. Elmagyarázta: az etnoregionalizmus alatt azt érti, amikor egy tájegység és az illető tájegységen többséget alkotó nemzeti közösség érdekei egybeesnek, és létezik egy erős politikai akarat arra, hogy kifejezzék ezeket az érdekeket.

A közösségi vezető szerint az államok sok esetben szemben állnak az etnoregionalista mozgalmakkal, pedig a globalizáció kihívásai miatt az államoknak és a régióknak szövetségeseknek kell lenniük.

Korodi Attila felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az RMDSZ által elindított Minority SafePack európai polgári kezdeményezés és a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés kiegészítik egymást. Hozzátette: az RMDSZ a kezdetektől támogatta az SZNT polgári kezdeményezését is, ezért vett részt a kezdeményezés polgári bizottságában. A frakcióvezető bejelentette: az RMDSZ az őszi hónapokban lát neki az aláírásgyűjtésnek, és év végéig összegyűjti a 200-250 ezer vállalt aláírást.

Csomortányi István EMNP-elnök elmondta: pártja az aláírásgyűjtés mellett az európai szövetségesek mozgósítását vállalta. Mint felidézte: Szilágyi Zsolt korábbi pártelnök kezdeményezésére az Európai Szabad Szövetség (EFA) már határozatot fogadott el a kezdeményezés támogatásáról.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke azt ígérte: pártja részt vesz az aláírásgyűjtésben, és minden tőle telhetőt megtesz a kezdeményezés sikeréért. Úgy vélekedett, hogy a polgári kezdeményezés egy lehetőség arra, hogy Székelyföld „feltegye magát a térképre”, és erősebb kontúrt kapjon.

A nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy kohéziós politikájában az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Az Európai Bizottság 2013 júliusában úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nyilvánvalóan nem tartozik az EU hatáskörébe, ezért nem jegyezte be a kezdeményezést. A bizottság elutasító határozatát az SZNT elnöke és külügyi megbízottja: Izsák Balázs és Dabis Attila támadta meg az EU luxembourgi bíróságán. A perbe Románia, Szlovákia és Görögország az EB oldalán, Magyarország pedig a kezdeményezők oldalán avatkozott be. A 2016 májusában kimondott elsőfokú ítélet még az EB-nek kedvezett, de a fellebbezés nyomán a bíróság 2019. március 7-én megsemmisítette a bejegyzést elutasító EB-határozatot. A kezdeményezőknek 2020. május 6-ig kell összegyűjteniük az EU legkevesebb egymillió polgárának a támogató aláírását.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre