A konzervatív egyházi vezetők bojkottálnák az anglikán világkonferenciát

Az anglikán püspökök és egyházi elöljárók egy nagyobb, konzervatív csoportja bojkottálná a nagyjából tíz évente, Canterbury-ben megrendezett Lambeth Conference-t. Nem vállalnak közösséget olyan püspökökkel, akik helyi fennhatósága alatt engedélyezetté vált a melegházasság, vagy akik maguk is abban élnek.

A Global Anglican Future Conference (GAFCON) által nyilvánosságra hozott közleményben fogalmazta meg a 2020-as konferenciát illető aggodalmait a konzervatív csoport.

“Az elmúlt évben Jeruzsálemben a kiküldött képviselőink arra buzdítottak minket, hogy ne vegyünk részt a Lambeth 2020-on, amíg az isteni rend szerinti lelki közösség helyre nem billen. Tisztelettel megkérték Canterbury érsekét, hogy eszközölje a szükséges változtatásokat, befolyásához és felelősségéhez mérten” – áll a GAFCON közleményében.

A válaszra várva, egy újabb nyilatkozatban ezt írták:

“Még semmilyen választ nem kaptunk a canterbury-i érsektől.Megjegyeznénk, jelen állás szerint a konferencia magába foglalná azokat a tartományokat is, melyek továbbra is megszegik a Lambeth Határozat I.10-es szakaszát, tehát a konferencia saját döntését:

nem képesek a házasságban való hűség megtartására és olyan gyakorlatokat legitimálnak, melyek összeegyeztethetetlenek a Szentírással.”

A GAFCON kijelentette, hogy a saját püspöki konferenciáját (2020 június 8-14-ig, Kigali, Ruanda) is megrendezné azok számára, akik elutasítják a Lambeth-en való jelenlétet. Leszögezték, hogy nem egy rivális, “ellen-Lambeth konferenciát” szeretnének tartani, másrészről viszont nem szeretnék, ha a püspökeik megfosztatnának a hitbéli testvériség eme tapasztalatától, míg az egyházon belüli egység helyre nem áll.

Az Anglikán Egyház februárban jelentette ki, hogy az elöljáróik köréből, az azonos nemű társsal rendelkező személyeket nem fogja meghívni, míg a férfi és nő között köttetett házasságban élő egyházi vezetőket igen.

“Minden jelenleg is aktív püspöknek kiküldtük a meghívókat. Ennek így kell lennie – akiket a püspöki hivatalba felszenteltek, azoknak ott kell lenniük” – jelentette ki Josiah Idowu-Feardon, az Anglikán Egyház főtitkára.

“A meghívási procedúrának azonban figyelemmel kell lennie az anglikán közösség házasságról alkotott álláspontja iránt is, melyről vallja, hogy az egy férfi és egy nő között köttetett, élethosszig tartó egység.

Ezt az 1998-ban megrendezett Lambeth Konferencián, az I.10-es Határozatban fektették le.”

Az Anglikán Egyháznak hosszú múltja van a teológiai kérdések fölött való megosztottság tekintetében, ugyanis nincs közös dogmatikus alapja a 40 különböző, világszerte elszórtan élő tartományoknak. Így évtizedről évtizedre, a Lambeth Konferencián és az ehhez hasonló gyűléseken hozott döntésekkel, határozatokkal próbálják közel azonos mederben megtartani és vezetni a hívek közösségét.

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: The Christian Post, GAFCON

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre