Egy ügyvéd Jézusért – Frivaldszky Gáspár keresetet nyújtott be a Netflix ellen

Keresztények millióit sértette meg a Netflix decemberben műsorra kerülő Krisztus első kísértése című filmjével, amelyben Jézust gyengeelméjű homoszexuális zabigyerekként, Szűz Máriát házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként ábrázolják. A CitizenGo petíciót indított a film eltörléséért, azonban a gyártó másfél millió tiltakozó kérésére sem szüntette meg a kereszténygyalázó film sugárzását. Frivaldszky Gáspár keresztény ügyvéd nem hagyta annyiban a dolgot: keresetet nyújtott be a Netflix vallásgyalázó filmje ellen. A Vasárnap.hu kérdéseire válaszolva elmondta, az ügyben nem várható gyors döntés, azonban minden lehetséges fórumon tovább fogja vinni az ügyet egészen addig, amíg a keresztények számára elfogadható döntés nem születik.

A Netflix nem hajlandó törölni a Jézus-filmet kínálatából, noha a CitizenGO-n másfél millióan, a Change.org-on kétmillióan tiltakoztak a vallásgyalázó tartalom ellen. Dr. Frivaldszky Gáspár, a CitizenGO aktív tagja és az Emberi Méltóság Központ igazgatóhelyettese polgári keresetet nyújtott be a Netflix filmje kapcsán, miután a médiaszolgáltató vállalat decemberben elérhetővé tette, és azóta is folyamatosan sugározza a magyar közönség számára már magyar nyelvű feliratozással is megtekinthető Krisztus első megkísértése című filmet.

Frivaldszky Gáspár arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az alperest az emberi méltóság megsértésének, és a keresztény vallás gyalázásának abbahagyására, így a Krisztus első megkísértése című film törlésére.

– Szilárdan hiszem, hogy ez a film nemcsak a keresztényeket háborítja fel, hanem minden jóérzésű emberben elutasítást vált ki. A film tele van vallásgyalázó elemekkel, többek között Jézust gyengeelméjű homoszexuális zabigyerekként, Szűz Máriát gyengeelméjű házasságtörő nőként, az apostolokat pedig alkoholistaként ábrázolja – hívja fel a figyelmet a Jézusért kiálló keresztény ügyvéd.

Véleményszabadság az emberi méltóság kárára

Frivaldszky Gáspár a benyújtott keresetben figyelmeztet, Magyarország Alaptörvénye egyértelműen kimondja: „A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére”. Egyértelmű tehát, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem abszolút jog, annak gyakorlása különleges kötelezettségekkel és felelősséggel jár.

Mások emberi méltóságának, amelybe az emberek legmélyebb vallási meggyőződése is beletartozik, a véleménynyilvánításhoz való jog egyik korlátjaként jelenik meg.

A fenti jogelveket és jogszabályi rendelkezéseket az alperes az általa vetített filmmel, az abban megjelenített vallási szereplők és események durva, becsmérlő, maró gúnnyal átitatott, összességében súlyosan méltatlan megjelenítésével megsértette. A film színtiszta provokáció:

a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed addig, hogy egy társadalmi csoportnak, jelen esetben a keresztényeknek, amely Magyarország legnagyobb kisebbsége, a legmélyebb hitét – bármiféle jogilag védhető vagy védendő cél és mondanivaló nélkül – meggyalázzák.

Amíg nem születik a keresztények számára elfogadható döntés

Frivaldszky Gáspár a Vasárnap.hu kérdésére válaszolva elmondta: „mind a keresztény értékeket, mind a keresztényeket növekvő számú támadás éri napjainkban nemcsak idehaza, de az országhatárokon túl is. A keresztény ember életét nem szabad, hogy a Sötétséggel, a Gonosszal való hadakozás töltse ki. Nekünk Jézus arcát kell keresnünk, az öröm és béke hordozói kell, hogy legyünk, és az Örömhírt kell továbbadnunk minden embernek”.

Az ügyvéd szerint ugyanakkor

vannak olyan pillanatok, amikor fel kell emelnünk a hangunkat a rosszal szemben.

„Több megkeresés jött, hogy indítsak pert az ügyben. Belső indíttatásra böjtöltem és imádkoztam azért, hogy tisztán lássam, mi Isten akarata ebben a kérdésben. A böjt és ima napján aztán egészen konkrétan jött a válasz. Még aznap megírtam a keresetet.”

A vallásgyalázó Jézus-film plakátja. Kép forrása: Netflix.com

De vajon van-e reális esély a sikerre, vagy a jogi lépések inkább a figyelemfelkeltést szolgálják? 

Frivaldszky Gáspár szerint az igazság kimondásának, ha az megfelelő időben, módon és közegben történik, önmagában lehet értéke és létjogosultsága, attól függetlenül, hogy a bíróságok milyen döntést fognak majd hozni. – Őszintén szólva meglep, hogy a kereset beadása mennyi embernek fontos.

Az a benyomásom, hogy sokan úgy érzik, a számukra fontos értékeket érte támadás, és tenniük kellene valamit. Megtisztelőnek tartom, ha az ő hangjuk is lehetek – jelentette ki az ügyvéd.

A kereset jelenleg a Fővárosi Törvényszék előtt van, de mivel Frivaldszky Gáspár benyújtotta az ideiglenes intézkedés iránti kérelmet, pár napon belül döntést kell hoznia a Törvényszéknek. 

– Az ideiglenes intézkedésre vonatkozó kérelem arról szólt, hogy a Netflixet soron kívül kötelezzék a film törlésére. A Netflix ugyanakkor egy holland cégen keresztül szolgáltat Magyarországon, így a hollandiai cég megkeresése időt vehet igénybe – tette hozzá.

Frivaldszky Gáspár összességében nem számít gyors döntésre, azonban

az ügyet szeretné minden fórumon továbbvinni, egészen addig, amíg nem születik a keresztények számára elfogadható döntés.

– Ez, az Alkotmánybíróságot is beleszámolva akár 4 bírói grémium is lehet – mondta el az ügyvéd. 

A CitizenGO petícióját a linkre kattintva írhatják alá a tiltakozók. Ezen kívül bojkottra szólítanak fel, „Kapcsold ki a Netflixet!” nemzetközi kampányukban arra bátorítják a keresztényeket és minden jóérzésű embert, hogy mondják le Netflix-előfizetésüket.

Kiemelt képünk forrása: unsplash.com

A témában korábban megjelent tartalmaink: 

Ami sok, az sok: petíció a Jézust homoszexuálisként ábrázoló Netflix film ellen

Rétvári: Törölje a Netflix a kínálatából a Jézust gyalázó filmet!

A Netflix nem fejezte be Jézus gúnyolását, jöhet a bojkott

Iratkozzon fel hírlevelünkre