Dél-Szudán végre fellélegezhet?

Kétszer is tolták a határidőt, mígnem a mostani négy új elnökhelyettes beiktatása, valamint az új kormány megalakítása megtörténhetett a múlt héten. Új időszak kezdete lehet ez a frissen függetlenedett, harcoktól tépázott országnak - és keresztény közösségének.

Bár több fegyverletétel és békeegyezmény is létrejött Dél-Szudánban az elmúlt közel tíz évben, gyakorlatilag a 2013-as puccs óta folyamatos polgárháború zajlik. 

Úgy tűnik, a szemben álló felekben lassan megérik a gondolat: legalább részben le kell mondaniuk hatalmi ambícióikról, amennyiben békét akarnak egy olyan országban, ahol az intézményrendszer elképesztő mértékben fejletlen,

bizonyos régiókban a gyermekek 1%-ának sincs lehetősége elvégezni az általános iskolát.

Az ENSZ jelentése azonban óvatosságra int a pozitív jövőképpel kapcsolatban. Információik szerint a dél-szudáni kormányzati képviselők egy része gyakorlatilag egy az egyben kifosztja az államkasszát. Milliók küzdenek éhséggel, a háborúk miatt szintén milliók tengődnek az utak mentén és táborokban otthontalanul, ráadásul a természeti katasztrófák sem kímélik a lakosságot. A 2019 végén érkező váratlan esőzések miatt víz alá került a termőföldek jelentős része. Az UNICEF jelentése szerint ez közel egymillió ember – köztük 490 ezer gyermek – élelmezését lehetetlenítette el. A segélyszervezet a szükséget szenvedők csupán tizedének tudott segítséget nyújtani.

Dél-Szudánban jelentős keresztény népesség is él, akik szintén szenvednek az elmúlt évek polgárháborús cselekményei és a természeti katasztrófák miatt.

Remélhetőleg Dél-Szudánban az új kormány képes lesz hosszú távban gondolkodni és előrébb helyezni a köz megsegítését a saját boldogulásuknál.

 

Kiemelt képünk forrása a Mission Network News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre