Véget kell vetni a véleménydiktatúrának!

Három a magyar igazság – tartja a mondás. A Google azonban valószínűleg nem emiatt törölte harmadjára is a PestiSrácok YouTube csatornáját. Azt azonban, hogy miért, senkivel sem közölték.

A portál szerkesztőségének eredeti, első csatornáját azok után szüntette meg a videómegosztó, hogy egy olvasójuktól kapott videót feltöltöttek a pedofíliával és gyermekek szexuális bántalmazásával foglalkozó oknyomozó anyagukhoz. Már ezt is furcsállották, hiszen minden olyan képrészletet kitakartak, elmostak, amely sérthette volna a YouTube közösségi elveit. Ezek után újabb csatornát indítottak, amelyet már indoklás nélkül töröltek, és ugyanez történt a harmadikkal is. A PestiSrácok így most arra kényszerült, hogy egy másik videómegosztón folytassa tevékenységét.

Nem ez az első eset, hogy egy nagy techcég visszaél a hatalmával – érdekes módon szinte mindig a polgári oldal kárára.

Még 2018-ban a Facebook törölte önkényesen a közmédia egyik interjúját, majd tavaly szintén a Facebook tiltotta le a Mediaworks összes oldalának hirdetését. És portálunk is járt már úgy, hogy nem hirdethetett meg egy posztot a legnagyobb közösségi oldalon. 

Az indoklások mindig mondvacsináltak, hiszen ezen cégek erre vonatkozó szabályait úgy írják meg, hogy akkor legyenek alkalmazhatók, amikor azt a vállalat akarja.

A közösségi alapelvekre való hivatkozással ugyanakkor több tízezer, adott esetben több százezer embert zárnak el attól, hogy a hírekről tájékozódjon. Nem mellesleg a versenyt is korlátozzák, hiszen hiába lenne pénze egy adott szolgáltatónak a hirdetésre, ha azt a cég önkényes gyakorlata miatt nem tudja megtenni. A legfontosabb probléma ugyanakkor ezzel a korlátozással az, hogy a nyilvánosság komoly csorbát szenved, ha a jobboldali médiumokat korlátozzák a legnagyobb elérésű közösségi felületeken.

Itt az ideje tehát komolyan megnyitni azt a vitát, hogy ezek a magáncégek médiaszolgáltatónak számítanak-e, és emiatt vonatkozniuk kell-e rájuk általános sajtóetikai szabályoknak?

A jogalkotónak a következő időszakban komolyan el kell gondolkodnia ezeken a kérdéseken, és olyan okos törvényeket kell hoznia, amelyek nem adják meg a lehetőséget arra, hogy a techcégek az erőfölényükkel visszaélve korlátozzák a nyilvánosságot. Sok múlik ezen, és nem sok időnk van. Éppen ezért: itt az ideje cselekedni!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre