Koronavírus: az olaszországi esetek miatt megváltozott az eljárásrend hazánkban is

A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Ugyanitt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár leszögezte: a koronavírus komoly dolog, nem szabad politikai hangulatkeltésre használni.

Müller Cecília a beszélgetésben kiemelte: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában. Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi “eset” definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak.

Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) – ismertette.

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét. TI/Czeglédi Zsolt

Elmondta, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília is azt mondta, hogy a szájmaszkot szükségtelen hordania azoknak, akik tünetmentesek.

Menczer: A politikai hangulatkeltés veszélyes

A koronavírus komoly dolog, nem szabad politikai hangulatkeltésre használni – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Menczer Tamás közölte: hétfőn a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is megnyilvánult a témában, ami “komolyan vehetetlen, viszont rendkívül kártékony”. Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány mindent megtesz, hogy az emberek biztonságban tudhassák magukat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet,

járványhelyzetről van szó, amelyben senki nem tudja mit hoz a holnap.

Elmondta: a Japán mellett korábban karanténba helyezett hajón három magyar volt. Azért maradtak ott, mert májusig szól a munkaszerződésük. A japán hatóságok hétfőn közölték, hogy egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett. Ő is jól van, nem köhög, láztalan – tette hozzá.

Olaszország kapcsán Menczer Tamás azt hangsúlyozta, hogy jelenleg két tartomány – Lombardia és Veneto – 11 települését érintően van karantén. Mindenkitől azt kérte, hogy az érintett területekre csak akkor utazzanak, ha halaszthatatlan. Emellett azt kérte, minden olaszországi utazást fontoljanak meg az emberek. Az államtitkár azt is kérte, hogy

Milánóban a +39 3396219517-es, Rómában a +39 348 800 8159-es telefonszámot csak azok hívják, akik valóban bajban vannak.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre