Íme a skandinávok, akik arra büszkék, hogy nem büszkék semmire (videó)

Nevezzük formabontónak a skandináv légitársaság, a Scandinavian Airlines legújabb reklámját, mielőtt bármi másnak neveznénk! A videóban ugyanis a legkülönfélébb, skandináv országokban élő emberek beszélnek arról, hogy tulajdonképpen mindent, amire büszkék lehetnek nemzeteik, más országokból vették át, és ez így jó, mert náluk minden színes, haladó, fejlődő, s ők maguk is felettébb nyitottak. Nézzük meg alaposabban ezt a határokon átsuhogást promotáló videót, a nemzet fogalmának gyakorlatban történő kiüresítését, melyhez saját megjegyzéseinket is hozzáfűztük!

„Mi az igazán skandináv?” – teszi fel a kérdést a videó elején a nemsokára abszurd mondanivalóval előrukkoló női narrátor, hogy aztán kis hatásszünettel meg is válaszolja:

„Abszolút semmi. Minden másolt. A demokráciánk görög, a szülői mintákat Svájcból vettük, az ikonikus skandináv szélmalmokat Perzsiában találták fel, és a német kerékpár kapcsolja össze városainkat. A rozskenyér török. Smørrebrød? Holland. Édesgyökér? Kínai. A Szentiván-éji fesztivál (Midsommar – a szerk.) német”.

„És ez csak rosszabb lesz!” – sóhajt fel egy fiatal lány a videóban. Hiszen „a pletykák szerint a svéd húsgolyó talán nem is svéd, ahogy gondolnánk, hanem török. Még a híres dán péksütemény sem dán – mondja egy rózsaszín hajú ázsiai srác vállat vonva –, hanem osztrák. S a norvég büszkeség, a gémkapocs is igazából Amerikából származik”.

A videóban ezután köszönetet mondanak Amerikának, hogy megtette az első lépéseket a női jogok tekintetében, majd egy sötét bőrű srác átszellemülten a kamerába mondja: „Nem vagyunk jobbak viking őseinknél”. Te szegény, szegény fiú…

No de nézzük, mi van még itt!

„Mindent amit szeretünk, külföldi útjainkról hoztunk haza, egy kicsit átformáltuk, és máris egyedi skandináv dolog lett belőle. Kimenni a nagyvilágba – ez inspirált minket arra, hogy nagyban gondolkodjunk még akkor is, ha mi magunk egészen kicsik vagyunk. Mert minden alkalommal, amikor átlépjük határainkat, színt, innovációt, haladást hozunk haza, minden ország legjavát adjuk hozzá Skandináviához.”

A videó végén aztán kezdjük kapizsgálni, hogy mi értelme volt ezt a sok mindent elmondani, nyilvánvalóan azért, hogy mindenkit utazásra buzdítsanak: 

„Skandináviát ide hozták, darabról darabra. Azok a mindennapi emberek, akik megtalálták a mi legjobb otthonainkat, messze otthonaiktól. Szóval, már alig várjuk, hogy lássuk, milyen csodálatos dolgokat fogsz hazahozni legközelebb” – zárja le reklámvideóját a Scandinavian Airlines.

Így veszti el egy nemzet az identitását… 

Hogy mi az igazán skandináv, azt nem a videóban elhangzó mondatok adják át a legpontosabban, sokkal inkább a képek és az az üzenet, melyet az egész reklám hordoz. Tudniillik, hogy

hogyan süllyed egy népcsoport gyökereit, múltját és kultúráját teljesen feladva arra a szintre, hogy szinte öngyűlöletbe fulladva dicséri a más nemzetekből összeszedett identitás-morzsáit. 

De ami talán még ennél is szomorúbb, az a nemzet fogalmának tudatos eltörlésére irányuló szándék a kiüresítés által. Mert miről is van szó tulajdonképpen? 

Hogy mi tesz egy nemzetet nemzetté, arról rengeteg tanulmány, felmérés és filozófiai mű született, mivel egy igen nehezen definiálható fogalomról van szó. Vannak azonban olyan egyetemes kritériumok, amelyek által azért megragadhatóvá válik: a közös nyelv, az összetartozás- és nemzettudat, a közös történelem, a hagyományok és szokások, a kultúra és még sorolhatnánk. Ha mindezeket összeadjuk, kirajzolódik előttünk adott nemzet képe, mely saját és sajátos néplélekkel rendelkezik. 

A skandináv országok nem kívánnak nemzetek lenni. Eszményképük egy nagy, globális, kívül-belül nyitott társadalom: a múltat eltörlik, letagadják vagy megmásítják, a jövőbe pedig vakon, kapaszkodók nélkül ugranak bele. 

Mondhatnánk, ez a 21. század, azonban vélhetően a legtöbbünket elborzaszt a skandináv példa, s a videó alkotóinak szándékaival ellentétben csak megerősít minket abban, hogy melyik az az út, amelyre soha nem akarunk rálépni.

A videónál egyébként a megjegyzéseket (sokatmondóan) kikapcsolták, a 10 ezer kedvelést azonban 95 ezer lefelé mutató kéz teszi jelentéktelenné.

Józanság nélküli kor

És akkor búcsúzóul álljon itt egy másik gyöngyszem a Royal Dutch Airlines-tól, vagyis a holland királyi légitársaságtól. A feliratot valahogy így tudnánk lefordítani: „Nem számít, hogy kihez passzolsz”. A kép magáért beszél, de azért szerintünk egy kicsit számít, hogy ki hová passzol. Én például

nem szívesen lennék annak az utasnak a helyében, aki a felső kettő biztonsági öv egyikével találkozik a repülőn az ülőhelyét elfoglalva. 

Kép forrása: Royal Dutch Airlines Twitter-oldala.

 

A Scandinavian Airlines videója itt tekinthető meg: 

Kiemelt képünk forrása: Youtube.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre