Krízisben is együtt – megható videósorozat a szeretet valódi arcáról

Néha az élet leküzdhetetlennek tűnő nehézségek elé állít minket, ilyenkor segíthet, ha tudjuk: nem vagyunk egyedül.

A Párbeszéd Háza Családban maradva címmel megjelenő videósorozata olyan házaspárok életébe, gondolataiba enged bepillantást, akik súlyos krízisek után álltak talpra, s erősödtek meg egymás iránti szeretetükben. Lehetséges túlélni egy gyermek elvesztését? Megerősödhet a kapcsolatunk a legmélyebb szakadék szélén egyensúlyozva? Erről vallanak most az őszinte és hiteles portréfilmek szereplői.

A magyar jezsuita provincia által meghirdetett Közösség éve gondolatköréhez kapcsolódva a Párbeszéd Háza Családban maradva címmel négy házaspár életébe enged bepillantást. Amint arról mi is korábban beszámoltunk, a sorozatban nehézségeken, kríziseken átjutott házaspárok osztják meg személyes és praktikusan is használható tapasztalataikat egy-egy témakörhöz, élethelyzethez kapcsolódóan.

Az őszinte és szívbemarkoló beszámolókból nem csupán akkor meríthetünk, ha mi is éppen hasonló krízisen esünk át, mint a történetek szereplői. Konfliktusok és örök érvényű emberi problémák, rossz párkapcsolati dinamikák és váratlan tragédiák – mind-mind olyan élethelyzetek, amelyekkel részben vagy egészében mi is találkozhatunk.

A hiánypótló sorozat azért is hordoz fontos üzenetet, mert megtapasztalhatjuk: kérdéseinkkel nem vagyunk egyedül, s képesek lehetünk megküzdeni önmagunkért, egymásért, a családunkért még a legelveszettebb pillanatokban is.

Az első rövidfilmben egy olyan házaspárt ismerhettünk meg, akik autizmussal élő gyermekükért küzdenek, amely megviselte párkapcsolatukat is. Nemrég megjelent a sorozat második és harmadik része, amely szintén más-más témaköröket feszeget. Előbbiben egy ötgyermekes pár vall arról, hogyan távolodtak el, majd találtak újra egymásra legkisebb gyermekük születése után. 

A videó megtekintése önmagában fontos tapasztalásokkal szolgálhat, de a készítők a Párbeszéd Háza és a BONUM TV YouTube-csatornáján megjelent szövegekben további szempontokat is megadtak, hogy aki szeretné, tovább tudja gondolni a felvetett problémákat, kérdésköröket.

A harmadik, megrázóan őszinte beszélgetés egy gyermekét elvesztett házaspárról szól. Lehetséges felállni a legnagyobb veszteség után is? Hogyan lehet feldolgozni egy traumát: együtt vagy külön? Ha külön indulunk, lehetséges, hogy az utak összeérnek? Mi tarthat meg a legnagyobb próbák idején?

A sorozat további epizódjait február végén és március elején tekinthetjük meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre