Családokat és párokat célzó műhelysorozat indul a Párbeszéd Házában

Sérülten született vagy elveszített gyermek, elmaradt gyermekáldás, majd örökbefogadás, kapcsolati konfliktusok. Miként lehet a veszteségeket és nehézségeket teremtő módon egy család javára fordítani? A Párbeszéd Házában működő Faludi Ferenc Akadémia által készített Családban maradva című dokumentumfilm-sorozat négy család életébe enged bepillantást. A Közösség évében, a házasság hetével kezdődően az ő történetük alapján párkapcsolati műhelysorozat indul a jezsuiták lelkiségi és kulturális központjában.

A dokumentumfilmek által bemutatott családok első pillantásra épnek, ideálisnak tűnnek, azonban egy átlagos vagy attól döntően eltérő esemény, körülmény által a sors különös nehézséget rótt rájuk. Sérülten született vagy elveszített gyermek, elmaradt gyermekáldás, majd örökbefogadás, kapcsolati konfliktusok. Mindezek ellenére teljes életet élnek.

A filmekben szereplő párok a saját megküzdési stratégiájukról, az átélt fázisok nehézségeiről és arról is vallanak, miként találták meg a tovább vezető utat. Az egyenként bő húsz perces epizódokból megtudhatjuk, a szereplők miként tudták a nehézségek ellenére is megőrizni a család egységét és egymás iránti elköteleződésüket, miközben arról vallanak: az őket ért veszteségeket sikerült teremtő módon beépíteni az életükbe.

A filmek rávilágítanak, hogy bár sok előre nem ismert megpróbáltatás is szegélyezi egy család életét, lehetséges azokon felülkerekedni, és értékké változtatva a családtagok mindennapjainak részévé tenni. Az epizódok amellett, hogy közösségek és párok számára hasznos témafelvetők lehetnek, a családalapítás előtt álló fiatalokat abban erősíthetik meg, hogy érdemes bátorsággal elköteleződve vállalni az anyaság és az apaság olykor nehéz, de felemelő hivatását.

Mindegyik film erőssége az őszinte szembenézés önmagukkal és egymással, köntörfalazás nélkül és egymás tiszteletben tartásával.

Családban maradva. Fotó: Párbeszéd Háza.

A házasság hetéhez kapcsolódva a Párbeszéd Házában filmvetítéssel összekötött párkapcsolati műhelysorozat indul Családban maradva – Erőszakosoké a mennyek országa? címmel. Az egyes alkalmakon szerzetesek és mentálhigiénés szakemberek szólnak hozzá a témához, kérdéseket és feladatokat adva, amiket a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak föl. A sorozat első, beharangozó alkalma február 14-én 20:00 órakor lesz, a Párbeszéd Házában. Az alkotók és a szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki házasságban él vagy szeretne élni.

A dokumentumfilmeket hetente a Párbeszéd Háza és a BONUM TV YouTube-csatornáján teszik közzé, hogy mindenki számára elérhető lehessen. 

 

Fotó és forrás: Párbeszéd Háza

Iratkozzon fel hírlevelünkre