Hat lenyűgöző ház hulladékból

Hulladékból építkezni nem csak lenyűgöző, de rendkívül hasznos is, és emellett még funkcionálisan is megéri. Íme hat ház, amely remek példaként szolgál.

  1. A Kollázsház – Mumbai, India

A Kollázsház

A különféle elemek kombinációja a legtöbbet hozza ki egymásból ennél az épületnél. A lebontott ingatlanok darabjaiból, ajtóiból és ablakaiból összerakott ház az „egy ember szemete másnak a kincse” elven működik. Az S+PS Építészeknek éppen ez volt a célja, hogy ebben a zavaros homlokzatú házakkal teli városban elősegítse az újrahasznosítás alternatív megközelítését.

Az épület ablakainak lenyűgöző geometriája egészen egyedi mintát hoz létre, amely eltér a hagyományos épületektől. A házat 100 éves oszlopok tartják, a padló pedig szövethulladékból lett kialakítva.

  1. Az Életház – Libanon

Lifehaus render / Kép forrása: Facebook

A Lifehaus (Életház) alapítója, Nizar Haddad a libanoni társadalmi kérdéseket állította párhuzamba a fenntartható építészettel. Karcsú, futurisztikus formájú épülete megújuló energiával működik, és gyűjti az esővizet, építőanyaga pedig beton helyett sár. Maga az épület olcsóbb, mint egy bútorozatlan libanoni otthon fele, így megoldást kínál a társadalom lakhatási problémáira is.

  1. Palackház – Cap-Egmont, Prince Edward-sziget

A palackház / Kép forrása: Flickr

Több, mint 25 ezer újrahasznosított üvegpalack alkotja a falakat, amelyektől az egész épület élénk színekben ragyog. Az építész, Éduard Arsenault három üvegházból álló épületet tervezett, amely egy hatszárnyú házból, egy hatszögletű kocsmából és egy kápolnából áll. Sajnos az építész már nem érhette meg művének befejezését, de alkotásával beírta magát a környezettudatos építészet történelemkönyvébe.

  1. Csizma-ház – Hunstville, Texas

A Csizma-ház

Dan Phillips építész egy nem mindennapi házat tervezett – és nem csak a felhasznált anyagokat tekintve. Mert a ház ugyan adományozott szemétből és újrahasznosított anyagokból készült, de a legszembetűnőbb mégis a külseje: csizma alakú. Az első emeleten egy konyhasarok és egy kis fürdőszoba található, ahonnan egy csigalépcső vezet fel a tetőtérig. A lakás többi része egy bungallóban található, amely a házhoz van illesztve.

  1. A Szemét-kastély – Pullman, Washington

A Szemét-kastély

Ez az épület vagy inkább alkotás pusztán 500 dollárba került megálmodójának, Victor Moore-nak. Kivételesen nem egy építészről van szó, hanem egy középiskolai tanárról. Törmelékből és újrahasznosított anyagokból építette össze a Szemét-kastélyt. Ma is csodájára járnak a turisták ennek a színes, furcsa építménynek.

  1. Aviator Villa – Dutchess County, New York

Aviator Villa

A nyugdíjas pilóta számára tervezett villa az égbolt felé törekszik. Széttagolt felépítése és szögletes ablakai messze nem szokványosak, és az épületben rejlő csavarodással – amely egy repülő irányítását idézi – olyan, minta a fellegekben lenne az ember. Újrahasznosított repülőgép-alkatrészekből készült, bebizonyítva, hogy valóban bármiből lehet elegáns és modern otthont építeni.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre