Hamisan vádolták a keresztényeket, mégis fizetniük kellett

A hamis gyilkossági vádakkal elítélt keresztények ügyének végére csak 30 millió rúpia, átszámítva nagyjából 60 millió forint tudott pontot tenni.

A 2015-ös, Pakisztánban, két tálib öngyilkos merénylő által elkövetett templomi bombázásokat követően 39 keresztényt ítéltek el két muszlim meggyilkolásának vádjával. A tálibok két templomban robbantottak, meggyilkolva 15 civil állampolgárt, két rendőrt és megsebesítve több mint 70 embert Lahoréban. A robbantásokat követő tüntetések elfajultak, ennek vált áldozatává a két muszlim, Babar Nauman és Hafiz Naeem.

A terrorelhárító bíróság (ATC) január 29-én felmentette mind a 39 keresztényt és mellettük egy muszlim férfit is, aki akkor szintén belekeveredett a gyilkossági ügybe.

„Ott sem voltam, mikor a két fiatal muszlimot élve megégették, a rendőrség mégis meggyanúsított, ahogy több más ártatlan keresztényt a környékünkről”– emlékezett vissza az egyik áldozat a Morning Star News munkatársának.

Masih beszámolója megerősítette azokat a sajtójelentéseket, amelyek beszámoltak egy ügyész, Syed Anees Shah ajánlattételéről, amely szabadságot ígért a hamisan megvádolt keresztényeknek, az iszlámra való áttérés esetén.

Az ATC 2016-ban végül 42 embert ítélt el – már mindegyik vádlott börtönben volt – három vád okán, ebből kettő zavargások keltésére vonatkozott, egy pedig a két muszlim férfi meggyilkolására. Az elítélt keresztények közül ketten a börtönben – megfelelő orvosi ellátás hiányában – életüket vesztették.

A muszlim férfit állítólag pusztán azért csukták le, mert a zavargások ideje alatt őt is a tömegben találták.

Az ATC idén mindegyikőjüket felmentette a vádak alól – beleértve a két elhunytat is –, miután a meggyilkolt muszlimok családtagjai közölték a bírósággal, hogy megállapodásra jutottak a gyanúsítottakkal, így nincs kifogásuk a felmentésük ellen.

És itt kezd a történet igazán érdekessé válni.

A Morning Star News forrásai megerősítették, hogy a megállapodás tulajdonképpen 30 millió rúpiát – átszámolva nagyjából 60 millió forintot – jelent.

Egy keresztény parlamenti tisztségviselő  a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a „vérdíjat” keresztény egyházak és nagylelkű jótevők adományaiból fizették ki.

Kiemelte, hogy a pénz kifizetése nem egyenlő a vádlottak bűnösségével.

„A megvádolt keresztények családjai szenvedtek, mert kenyérkeresőik mind börtönben ültek, és nem volt más választásunk, mint fizetni az áldozatok családjainak. […]

Központi téma volt ez a pakisztáni keresztény közösség körében. Az egész közösség a megvádolt keresztények szabadon bocsátásáért imádkozott, és ez az összefogás, valamint a kormány segítsége tette lehetővé, hogy biztosítani tudtuk végül testvéreink szabadon engedését” – mondta a lap munkatársának.

 

Kiemelt képünk forrása az Asia News.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre