Templomgyújtás Facebook like-okért

Louisiana államban egy 22 éves férfi vallomást tett arról, hogy szándékosan felgyújtott három afroamerikai baptista templomot. Az ügyészek szerint Holden Matthews „black metal” zenész azt beismerte, hogy ezzel a tettével Facebook-követőinek számát kívánta növelni, de azt nem, hogy ennek bármiféle rasszista indítéka lett volna. Gyújtogatásai során senki sem sérült meg, mivel azokat az éjszaka közepén követte el.

A BBC beszámolt arról, hogy a gyújtogatásaival Port Barre-i Szent Mária Baptista templomot március 26-án, kettőt Opelousasban, a Greater Union Baptista templomot április 2-án és a Mount Pleasant Baptista templomot április 4-én tette a földdel egyenlővé.

Holden Matthewsra a beismerő vallomása után legalább egy évtizednyi börtön vár, de akár 70 évre is elítélhetik. A férfi ügyében május 22-én hoznak ítéletet.

A riasztó ebben a hírben az, hogy valóban élnek olyan fiatalemberek már közöttünk, akik közösségi profiljuk vagy akár – mint ahogy arról írtunk is már – éttermük népszerűsítéséért nem riadnak vissza keresztény templomok felgyújtásától, vagy ennek a gondolatnak propagálásától. 

Gyakran hallottuk Heinrich Heine 1820-ban Almanso című tragédiájában leírt szavait: „ahol könyveket égetnek, ott végül embereket égetnek”. A „meg nem gondolt gondolat” másik látnoka a Világosítsd föl című versében (1936. okt.) így ír:

És vígasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét –

Heine és József Attila szavai a későbbiekben mind rettenetes valósággá váltak. Pár hónappal Hitler hatalomra kerülése után, 1933. május 10-én Joseph Goebbels szervezte meg néhány diákszervezet segítéségével az egyik leghírhedtebb könyvégetést a berlini Opera téren 5000 diák lelkes segédletével, ahol több mint 20 000 könyv vált a tűz martalékává.

A német nemzetiszocialisták könyvégetése 1933-ban – Wikipedia

2020-ban a fiatal amerikai Matthews a kihallgatásai során elmondta, csak követni szerette volna a norvégiai black metalosok 1990-es évekbeli templomégetéseit. (Norvégiában az 1990-es években valóban legalább 50 keresztény templomot támadtak meg a gyújtogatók a black metal szellemiség nevében. A black metal a heavy metal zene egyik alfaja, amelynek szövegei gyakran utalnak sátánizmusra és a pogány hitvilág elemeire. A műfaj egyes szélsőségesei, mint például a norvég Varg Vikernes a fehér felsőbbrendűség és a nacionalizmus támogatói. Matthews egyébként gyakran kommentálta a közösségi média felületein Varg Vikernest, a leghírhedtebb black metal zenészt, az ismert neonácit, akit 1994-ben börtönöztek a templomgyújtogatások miatt.

Hol könyv, hol templom, hol majd nemkívánatos eszméket őrző emberek kerülnek sorra… És megtörténik mindaz, amit érzékeny idegrendszerű költők jósoltak egykoron:

Nézz a furfangos csecsemőre:
bömböl, hogy szánassa magát,
de míg mosolyog az emlőre,
növeszti körmét és fogát.

***

A „meg nem gondolt gondolat” világunkban való következményeinek számontartásáról egy egész rovat foglalkozik lapunkban, ajánljuk ezúton is a figyelmükbe: S4C

Szingapúr megtagadta a fellépési engedélyt a sátánista zenekartól

Gyújtsd fel a helyi templomot! – üzeni az új budai étterem tulaja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!