Online szűrőszoftverek – gyermekeink védelmére

Az internet fantasztikus eszköz! Nélküle sokkal bonyolultabb volna megismerni a világot, kapcsolatot tartani családtagjainkkal és barátainkkal. Napjaink Z és Alfa generációi („digitális bennszülöttek”) már otthonosabban kezelik az okos készülékeket és a személyi számítógépet, mint a szüleik vagy tanáraik. Nagyfokú önállósággal száguldoznak a világhálón, teljes természetességgel barangolnak a weboldalak között, hozzáférve szinte minden tartalomhoz. Ugyanakkor még mindig kevés szülő van tisztában azzal, hogy bár az internet nagyszerű eszköz, veszélyeket is rejt.

Napjainkban a gyerekek egyre fiatalabban lépnek kapcsolatba a különböző elektronikai eszközökkel, és egyre korábban jön el annak is az ideje, hogy megkapják az első saját okostelefonjukat, esetleg táblagépüket. Felmérések szerint Magyarországon a 15-17 évesek körében több mint 93 százalék az internethasználók aránya. Sőt, a 9–16 éves gyerekek több mint kétharmada már rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. Egy teljesen friss kutatás pedig már azt mutatja, hogy hazánkban minden második 7-10 éves gyermek, sőt még a 7 éven aluliak közül is minden tizedik egyedül is szokott internetezni!

Fontos tudni, hogy az interneten a rengeteg hasznos információ, program és alkalmazás mellett számos veszély (pornográfia, erőszak, személyes adatokkal való visszaélés, cyberbullying stb.) leselkedik a kiskorúakra, amelyekkel szemben megfelelő védelmet lehet és kell kialakítani. Ahogy a szülői gondoskodás más területein, az internet esetében is az a legszerencsésebb, ha a gyermek a szülővel együtt teszi meg az első lépéseket, és később sem engedi el teljesen csemetéje kezét. Segít neki, hogy merre induljon, mit kerüljön el, és a későbbiekben is figyel arra, hol jár és mit csinál a világhálón. Beszélgessünk velük bizalommal és nyitottsággal, fedezzük fel együtt a számtalan lehetőséget.

Forrás: www.freepik.com

Az állandó személyes jelenlét persze nem lehetséges, ezért úgy érdemes a kezükbe adni az okostelefonokat és tableteket, hogy azok a megfelelő korlátozással vannak ellátva. A gyermekvédelmi szűrőszoftverről sok szülő hallott már, de csak alig tizedük alkalmazza. Ezekkel a speciális szűrőszoftverekkel:

– beállíthatjuk, mi az, amit nem szeretne, hogy gyermeke elérjen az interneten (célszerű ezt előre megbeszélni, egyeztetni vele – ez a bizalomteli kapcsolatot is erősítheti),

– megtudhatjuk, hogy milyen szavakra keres rá gyermekünk, ezáltal lehetővé válik, hogy kiszűrjük a nem kívánt tartalmakat,

– lehetőség van a megtekintett oldalak naplózására, így utólag azokból is ki lehet szűrni a veszélyforrásokat,

– értesülhetünk róla, ha gyermekünk megsérti a szűrőbeállításokat (a szoftver erről e-mailben értesít minket),

– meghatározhatjuk szűrők segítségével, hogy gyermekünk mennyi időt tölthet netezéssel, illetve időkorlátokat (hét, nap, óra) állíthatunk be számára,

– megmutatjuk, hogy gyermeke mely közösségi felületeken van jelen, milyen fotókat tesz közzé, és mit közöl magáról. De még jobb, ha bizalommal fordulhat Önhöz, s mindezt közösen döntik el.

Az internethozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a teljesség igénye nélkül összegyűjtötte, hogy milyen megoldások találhatóak jelenleg a piacon.

Forrás: www.freepik.com

Mindenekelőtt bármilyen fejlett technológiai falat emelünk gyermekeink köré, jó tudni: a felmérések szerint a leghatékonyabb védelem maga a figyelmes szülő, aki beszélget gyermekével, meghallgatja mondanivalóját, és személyes példájával elsősorban általános kritikai szemléletet és követett értékrendet mutat számára.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre