Ismét megújulnak népi építészeti örökségeink

A kormány által elindított Népi Építészeti Program célja, hogy veszélyeztetett népi műemlékeket, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökséget megóvjuk, megőrizzük. A harmadik éve zajló program tavaly megújításon esett át, ennek első lépéseként az örökségvédelem területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező Teleki László Alapítványhoz került át.

Ahogy az alapítvány honlapján olvasható, a tavaly júniusban elindított felhívást egy hónap alatt közel 950 regisztrált bejelentkező tekintette meg, és mintegy 560 aktív felhasználó kezdeményezte a szükséges dokumentumok kitöltését. A szervezők úgy vélik, a várakozásukat meghaladó érdeklődés és a leadott kérelmek magas száma a program népszerűségét támasztják alá.

A programban minőségi és szakmai változást jelent, hogy egy szakértői hálózat – műemlékvédelmi gyakorlattal rendelkező szakértő mentorok, építészek, műemlékvédelmi szakmérnökök – áll az érintettek rendelkezésére. A mentori szervezet létrehozásának célja, hogy a nyertes pályázatokban szereplő helyszíneken a beavatkozások kifogástalan szakmai színvonalon történjenek. 

A programban a megfelelő színvonalú értékmegőrző felújítás alapját gondos előkészítés kell, hogy megelőzze. Ennek értelmében még január 6-án tette közzé honlapján az alapítvány, hogy a Népi Építészeti Program keretében már szakmai előkészítésre is lehet támogatást igényelni. Lényege, hogy a népi építészeti emlékek helyreállítását megelőző dokumentációk és tervek megfelelő minőségben készüljenek el. Az elnyert szakmai előkészítési támogatás lehetőséget ad az adott ingatlan tulajdonosai számára, hogy egy értékfeltáró tevékenység keretein belül építéstörténeti dokumentáció, értékleltár, faanyagvédelmi, statikai és szerkezeti-diagnosztikai szakvélemények, valamint falkutatás készüljön. 

A bírálóbizottság eddig 137 kérelmet támogat. A támogatásban részesült ingatlanokon a kivitelezési munkálatok az építkezési szezon megkezdésével, kora tavasszal veszik kezdetüket. A Népi Építési Program keretein belül várhatóan mintegy száz épület újul meg 2020 őszén.

Az akcióhoz kapcsolódóan február 14-én, Budapesten nyitott népi építészeti konferenciát rendez az alapítvány Élhető örökség címmel. A szimpózium célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar kultúrát összetettségében jellemző népi építészeti emlékekre, a műemléki értéket hordozó vidéki épített örökség megóvására, megőrzésére és fenntartására. Az érdeklődők tájékoztatást kaphatnak arról, hogy a falvak építészeti karakterét meghatározó népi épületek kutatásai jelenleg hogyan zajlanak, illetve annak módszertanáról, hogy a szakmai ismereteket hogyan lehet az egyetemi szintű oktatásba integrálni.  

Forrás: MTI, Teleki László Alapítvány    

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre