Bejelentette távozását Annegret Kramp-Karrenbauer

Megerősítette hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy nem fog a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de mindaddig pártelnök marad, amíg nem sikerül új jelöltet találni.

A CDU berlini vezetőségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: úgy véli, a kancellári hivatal és a pártelnökség különválasztása gyengítené a pártot, márpedig Németországnak most erős CDU-ra van szüksége. Ezért addig a párt élén akar maradni, amíg döntés nem születik arról, ki legyen az új kancellárjelölt, mivel véleménye szerint a pártelnökségnek és a kancellárjelöltségnek végül egy kézbe kell majd kerülni. Az új jelöltről a CDU pártkongresszuson határoz majd – tette hozzá.

 Annegret Kramp-Karrenbauer közölte azt is, hogy nem a múlt heti türingiai események hatására döntött így, hanem ez az elhatározás már hosszú ideje érlelődött benne. Hangsúlyozta: úgy látja, döntése nem lesz hatással a berlini kormánykoalíció stabilitására.

Elmondta azt is, hogy 2021 őszéig védelmi miniszterként hivatalban marad.

A sajtótájékoztatón a CDU-pártelnök arról is beszélt, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szembemegy mindennel, amely a CDU-nak lényege, és bármiféle közeledés ehhez a párthoz, gyengítené a Kereszténydemokrata Uniót.

(MTI)

Kiemelt képünkön Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a hetenkénti kormányülésre érkezik a berlini kancellári hivatalban 2019. december 18-án. MTI/EPA/Clemens Bilan

Iratkozzon fel hírlevelünkre