Frissült – Támogatáscsökkentéssel fenyegeti Varsót a cseh uniós biztos

Vera Jourova, az európai értékekért és átláthatóságért felelős európai uniós biztos a Der Spiegel című német magazinban megjelent interjújában bírálta a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosításokat, és az unió támogatásának csökkentésével fenyegette meg Varsót. Andrzej Duda lengyel elnök kedden írta alá a jogszabály-módosításokat.

Ez nem reform, hanem rombolás. A bírókinevezéseket kritizáló bírák megbüntetése a most végrehajtott módosítások alapján nem pusztán célzott beavatkozás néhány fekete báránnyal szemben, hanem egyenesen bombázás – jelentette ki az interjúban Jourová.

A biztos olyan veszélyről beszélt, amely szerinte visszafordíthatatlan kárt okozhat Lengyelországban. Hozzátette: támogatja azokat a javaslatokat, miszerint az uniós támogatásokat szorosabban kössék a jogállamisági értékek betartásához az egyes tagállamokban. Mint fogalmazott: az uniós költségvetésből csak olyan ország számára juthat támogatás, amelyben független bíróságok elé lehet vinni, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a támogatást nem szabályosan használták fel.

A törvénymódosításokat mindvégig bírálta a lengyel ellenzék, az európai szervek pedig szorgalmazták, hogy a lengyel parlament ne fogadja el azokat. Az Európai Bizottság január 24-én az unió bíróságához fordult azzal a kéréssel, hogy függessze fel a lengyel törvénymódosítások végrehajtását. Jourova a múlt héten Lengyelországban járt az ügy megvizsgálása céljából, és a tárgyalásait követő nyilatkozatok szerint a felek a párbeszéd folytatásában egyeztek meg.

Varsóban szombaton több ezren vonultak az utcákra lengyel kormány igazságügyi reformjának támogatására. Adam Borowski, a megmozdulás szervezője azt hangoztatta, hogy

az EU-nak nincs joga beleavatkozni abba, hogyan működjön a lengyel igazságszolgáltatás, a módosítások megvalósítása nemzeti szuverenitási kérdés, és a kormányzó pártnak nem szabad meghátrálni az uniós bírálatok miatt.
    

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetője szombaton a PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint azt közölte:

semmiféle külső vagy belső nyomásnak nem fognak engedni, és nem fognak a megkezdett útjukról letérni.

Ha Lengyelország elállna az igazságügyi reformtól, akkor azzal azt ismerné el, hogy csak egy “alárendelt, másodrangú állam”.

MTI

Kiemelt képünkön: Vera Jourova, az igazságügyért, fogyasztóvédelemért és a nemek egyenjogúságáért felelős cseh uniós biztos az uniós adatvédelemről tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli székházában 2015. december 21-én.
Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Iratkozzon fel hírlevelünkre!